Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın 30 yıllık lezzet efsanesi

1995 yılında kapılarını açan Tavacı Refik, tava, tandır ve erikli kuzu kavurma gibi özel lezzetleriyle Karacabey mutfağının simgelerinden biri hâline geldi.

Taha TÜTÜNCÜ

Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER

Karacabey’in gastronomi kültüründe önemli bir yere sahip olan Tavacı Refik, 30 yıla yaklaşan geçmişiyle hem Bursa’dan hem de Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen ziyaretçileri ağırlamaya devam ediyor. İşletmenin kurucusu Refik Berber’in çocuk yaşta başlayan meslek hikâyesi, bugün Karacabey’in en bilinen lezzet duraklarından birinin temelini oluşturuyor. 1960 yılında Mustafakemalpaşa’nın Sarımustafalar Köyü’nde doğan Berber, “Ben üç yaşındayken babamlar köyü terk ederek Karacabey’e geliyorlar. 11 yaşında babamı kaybettim. 14 yaşında bu mesleğe başladım” diyerek hayata erken başladığını belirtti.

BURSA’NIN İLK TAVACISIYIM”

Refik Berber, mutfaktaki ilk adımlarından itibaren yıllar içinde farklı tecrübeler edinerek kendi lezzet çizgisini oluşturduğunu belirtiyor. 1995’te 10 çeşit menüyle açtığı Tavacı Refik’in bugün geniş bir ürün yelpazesine sahip olduğunu söyleyen Berber, “Kuzu tandır, kuzu koldan, erikli kuzu kavurma ve tava. Bursa’nın da ilk tavacısıyım” diyerek işletmenin temel ürünlerini özetledi. Mekânın Karacabey Devlet Hastanesi girişine yaklaşık 50 metre mesafede olduğunu hatırlatan Berber, özellikle tava, tandır ve erikli kuzu kavurmanın en çok tercih edilen lezzetler olduğunu vurguladı.

MEZELER BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Menüdeki ürünlerin yalnızca kırmızı etle sınırlı olmadığını belirten Berber, ailelerin taleplerine göre çocuklar için pide ve köfte gibi seçenekler hazırladıklarını ifade ederek, “Dört kişi geliyor, kırmızı et yemeyen oluyor. Beyaz tavuk eti bulunduruyoruz, çocuklar geliyor pide veya köfte seçeneklerimiz var” dedi. Meze çeşitleri ise işletmenin en dikkat çeken unsurları arasında. Berber, “Karamelize soğan, kavrulmuş ceviz, humus, kıtır soğanlı patlıcan, ıspanak barani, semizotu, turşu, acılı ezme… Her biri mükemmel, her biri aranıyor, tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.

ACILI EZMEMİ DAHA KİMSE YAPAMIYOR”

Refik Berber’in en önem verdiği konuların başında ise AR-GE geliyor. Berber, “Bu işte başarılı olmanın sırrı takip. Sürekli AR-GE. Boş yok. Yaptığım şeyi kendim beğenmiyorsam müşteriye veremezsin” dedi. Berber, kendine özgü acılı ezmenin de bu çalışmaların sonucu ortaya çıktığını belirterek, “Benim yaptığım acılı ezmeyi kimse yapamıyor daha. Lahmacun bayiliği bile veriyorlar tarife” sözleriyle bu özel ürünün ilgi gördüğünü anlattı.

AŞÇILIK EĞİTİMİ DE VERİYOR

Aşçılık eğitmeni olduğunu da belirten Berber, işletmede çalışan gençlere sürekli eğitim verdiğini söyledi. Etlerin tamamını bölgedeki üreticilerden temin ettiklerini söyleyen Berber, özellikle erikli kavurmanın yapımında kullanılan kuru kırmızı eriklerin etin dokusuna önemli katkı sunduğunu belirterek, “Kavurmanın içinde Kütahya’dan toplattığımız yaman erikler var. Asit oranı çok yüksek. Son 20 dakikada atıyoruz içine. Kürdanı batırsan dağılır et” dedi.

TÜRKİYE’DE TEK LEZZET”

Çiftçiye destek olmak amacıyla elma suyu ve nar suyu gibi ürünleri de yerel üreticilerden aldıklarını belirten işletmenin kurucusu Refik Berber, “Önemli olan ülkemizde üretilenlerin tüketilmesi” dedi. Kestane kabağıyla hazırladığı kabak tatlısının da kendine özgü bir tarif olduğunu anlatan Berber, “Kestane kabağı, niye kestaneye kokmuyor diye uğraştım, AR-GE yaparak onu da bulduk. Yine tekiz Türkiye’de” ifadelerini kullandı.

İSRAFA YER YOK”

Berber, mekânın bulunduğu alanın ilk yıllarda bakımsız olduğunu ancak zamanla doğayla iç içe bir yaşam alanına dönüştüğünü vurgulayarak, “Burada park yoktu, hayvanlar otluyordu. Yaban ördekleri, kuşlar, balıklar, kaplumbağalar. Eskiden avcılar burada avlanıyorlardı. Artık hiçbirine zarar gelmiyor. Avcı falan giremiyor. Ekmek veriyoruz. Ürünlerimizde israf olmamış oluyor. Bizim yerimizde israfa yer yok” diye konuştu.

YABANCI TURİSTLERİN UĞRAK NOKTASI

Tavacı Refik’in yıllar içinde yalnızca Bursa’dan değil, Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi çekmeye başladığını belirten Berber, “Şeflerin hemen hepsi gelmiştir. Lokanta işletmecileri geliyor, görmek için. İstanbul’dan yemeğe gelen var, yabancı turist geliyor”dedi.    Başarısının sırrını ise kısa ve net anlatarak, “Kaliteli şey yaptığınız zaman kendi kendine büyüyor zaten” ifadelerini kullandı.    Son olarak herkese çağrıda bulunan Berber, “Yaptığımız ürünlerde süper bir lezzet var. Bu lezzeti tatması için insanları muhakkak davet ediyoruz” dedi.