Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın ilk tavacısı ‘Tavacı Refik’e davetlisiniz

Bursa’nın ilk tavacısı Refik Berber, 1995 yılında faaliyete başladığı Karacabey’de enfes tava, tandır, kavurma yemekleriyle ramazanda da lezzet tutkunlarının hizmetinde. Meslek hayatında 50. yılını kutlayan Refik Berber ve ailesi Karacabey’in gastronomik zenginliğini sergiledikleri restoranlarında birçok gurmeyi ve ünlü ismi de ağırlıyor.

Gölet manzaralı Tavacı Refik saç tavayı bonfileden yapan tek restoran olma özelliğini koruyor. Ünlü Şef Ömür Akkor’un da Seyahatname kitabında övgüyle söz ettiği işletme Hazer Armani, Cem Adrian, Ata Demirer, Şahan Gökbakar gibi ünlü isimleri de ağırlamış. Ramazan boyunca Ekşi Erikli Kuzu Kavurma, Tandır, Dana Tava ve Lokum gibi leziz yemekler iftar sofralarını süsleyecek.

Türkiye’nin domates, peynir ve yoğurt ambarı Karacabey aynı zamanda Türkiye’nin en büyük sahiline, en büyük ıhlamur ormanlarına sahip. Bütün bu hazinelerin yanında bir de ülke çapında bilinen bir lezzet durağına da ev sahipliği yapan Karacabey Tavacı Refik yemekleriyle ilgi çekiyor. Özellikle et yemekleri konusunda ustalaşan Refik Berber oldukça yaratıcı bir zihne sahip. Lokantacılık deneyimi ve yurtdışında aldığı eğitimler Refik Berber’in ufkunu genişletmiş.

50 yıllık deneyim ve sürekli yenilik

Osmanlı mutfağından ve Türkiye’nin doğal zenginliklerinden kaynaklanan yenilikçi menülerde saç tava, kuzu tandır ve ekşi erikli kuzu kavurma ve lokum biftek gibi istisnai ürünler bulunuyor. Sabah 10’dan, akşam 22’ye kadar misafirlerini ağırlayan Tavacı Refik 90 kişiyi aynı anda ağırlayabiliyor. Güleryüzlü personeli, hızlı servisi ve mutfağa bizzat girerek hala yemek yapan Refik Berber ile bu mekan yıllardır büyüsünü yitirmedi.

İftarda bereket dolu sofralar misafirleri bekliyor

Oruç ibadetinin terbiyesi ve ramazan boyunca güzellikleri paylaşmanın huzuruyla iftar açmak isteyen herkesin mutlulukla karşılayacak olan Refik Berber araştırmayı seven bir insan. Tatlılar ve pişirme teknikleri ile ilgili keşfini şöyle ifade ediyor, “Karacabey’in meşhur kestane kabağı vardır, onun üzerinde çok çalıştım. Ar-Ge yapmadan hiçbir şey yapamazsın. Güzel bir tatlı çıkardık ortaya. Sonra, ‘eti en kısa sürede nasıl pişiririz’ diye düşündük ve bu süreyi 4 dakikaya kadar indirdik. Tabii bunları Ar-Ge yapmadan bulmak mümkün değil.” Böylece, bonfileden hazırlanan dana tava yemeğini, çiğden 4 dakikada pişirerek o eşsiz lezzet elde edilmiş. Bu nadide yemek de iftar menüsünde yer alıyor.

2025 Ramazanı Tavacı Refik’te unutulmaz olacak

Mesleğin ustalarından olan Refik Berber eşi ve çocuklarıyla tam bir aile işletmesi mantığıyla çalışıyor. Tavacı Refik’te çalışan personel de Karacabey’in yerlisi ve uzun zamandır bu ailenin birer ferdi olmuşlar. Bu başarılı ekip Ramazanda yine bereket ve lezzet dolu sofralara hazırlayarak misafirleri ağırlamaya devam edecek.

İftar Menüsünde Bulunanlar;

Başlangıçlar-iftariyelikler: Çorba, Zeytin, Humus, Yoğurt, Yaz Salatası, İçli Köfte

Ara Sıcaklar: Karamelize Soğanlı Mantı, Kabak Mücver, Börek

Ana Yemekler: Ekşi Erikli Kuzu Kavurma, Kuzu Tandır, Dana Bonfileden Tava ve Lokum

Tavacı Refik’te iftar menülerinin fiyatı ise 1.300 TL olarak belirlenmiş durumda. Refik Berber ve Tavacı Refik Ailesi bütün Bursalıların ramazan ayının hayırlı olmasını diliyor.