Doç. Dr. Derya Hekim’in yönetiminde gerçekleştirilen etkinlikte İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Şant Manukyan, İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi.
İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Şant Manukyan, “Çin kafanızı buraya çevirin diyor. Bu kavga bir ticaret savaşı değil, bunun çok ötesinde alternatif modellerin kavgası” dedi.
ABD’nin devlet kapitalizmine kaydığını belirten Manukyan, “Çin’de ekonomi kapitalist üretiyor ama kapitalist sınıf yok. İktidarı belirleme gücü yok. Şirketlerin tamamı devlet şirketi. Çok iyi şirketler. Trump bunu gördü ve önlem almak istiyor” diye konuştu. Şant Manukyan, şöyle devam etti:
“Çin karı da zararı da sosyalleştiriyor. ABD ya benim tarafımda olacaksın ya da Çin’in tarafında olacaksın diyor. Bunu Avrupa’ya henüz kabul ettiremedi. İki taraftan birinin kazanacağı bir savaşa bakıyoruz. Bildiğimiz kapitalist sistemin ötesine geçmeye çalışan bir Çin var. Bazı ülkelere bu model çekici gelmeye başladı. Dolayısıyla bu savaş kolay kolay bitmeyecek. Ateşkes olabilir ama kolay bitmez.”
VARLIK DEĞERLERİNDE DÜŞÜŞ…
Dolar, altın, petrol ve varlık değerlerinin global seyrine ilişkin de konuşan Manukyan, şunları kaydetti:
“ABD, dolara değer kaybettirme derdinde. Euro dolar paritesinin 1.25 ve daha üstünde olmasını bekliyorum. Burada euro değer kazanmayacak, dolar değer kaybedecek. Rusya’nın rezervlerine el konulunca Çin, benim de başıma gelebilir kaygısıyla altına yöneldi. Ayrıca ABD’nin dolar sisteminden çıkarılması halinde kendi sistemini oluşturmak istiyor. İleride bir ticaret unsuru olarak kullanmak istiyor altını. Bir de hane halkı da altın alıyor. O nedenle altının önü açık.
Petrolün arz fazlası olmasının nedeni ABD’nin Suudilerle anlaşması. Petrol fiyatlarını baskılıyorlar. Petrol fiyatlarının artmasını beklemiyorum.
ABD’de hizmet sektöründe ciddi bir enflasyon var. Dışarıdan gelen maldan dolayı faizler olması gerekenden daha düşük. Bu da 35 yıldır varlık fiyatlarının olması gerekenin üstünde. ABD-Çin kopuşu olacaksa ki bence yüzde 99 olacak. 2-3 yıl içinde varlık fiyatlarında muazzam bir düşüş bekliyorum.”
TL’YE YÖNELME VAR…
İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen ise Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi. Gürleyen, Türkiye için Avrupa’nın alacağı tavrın önemli olduğunu söylerken, “Yavaşlayan bir dünya görüyoruz. Zayıf ABD doları bizim için fırsat. Borcumuz ABD doları çünkü. Enflasyonda arzu edilen kadar olmasa da bir düşüş var. Hizmet satıyorsanız şanslısınız. Mal satıyorsanız Çin rekabeti var” dedi. Ekonomi programının içerideki yatırımcıyı ikna ettiğini belirten Gürleyen, TL’nin mevduat hacminin yüzde 45’lerden yüzde 60’a çıktığını ifade etti. Yabancı yatırımcının ise ikna olmadığını kaydeden Gürleyen, yabancıların hazine bonosu ve hisse senedine girmediklerini ama eurobondu ve TL’yi sevdiğini de kaydetti.
Konuşmacılar katılımcıların sorularını da yanıtladılar.