Olay Gazetesi Bursa

Büyüme yüksek enflasyonla devam edecek

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 4. Madde Konsültasyon Raporu'nda, Türkiye'de güçlü büyümesinin, daha yüksek bir enflasyonla birlikte, 2016 yılında da devam edeceği bildirildi.

Hazine Müsteşarlığının internet sitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, IMF Yönetim Kurulunun Türkiye’ye ilişkin 4. Madde Konsültasyonunu tamamladığı ifade edildi. Açıklamada, güçlü büyümenin, daha yüksek bir enflasyonla birlikte, 2016 yılında da devam edeceği belirtilerek, ”Asgari ücretteki yüzde 30 oranındaki yükselişin bu yıl tüketimi GSYH’nin yüzde 0,5’i ile yüzde 1’i kadar artıracağı tahmin edilmektedir. Ayrıca, petrol fiyatlarındaki son dönemdeki ilave düşüş ve yeterli derecede sıkı olmayan para politikası duruşu da destekleyici olacaktır. GSYH büyümesinin bu yıl yüzde 3,5 ve yüzde 4 arasında gerçekleşmesi ve enflasyon oranının bir kez daha yetkililerin yüzde 5’lik hedefinin büyük bir farkla üzerine çıkması beklenmektedir” ifadesi kullanıldı.

DIŞ DENGESİZLİK SÜRÜYOR

Daha düşük seviyedeki cari açığın memnuniyet verici olduğu, ancak dış dengesizliklerin sürdüğü vurgulanan açıklamada, iyileşmenin büyük kısmının düşük petrol fiyatlarına atfedilebildiği ve enerji dışı dengenin çok az değiştiğine değinildi. Ekonominin dış pozisyonunun, orta vadeli temellerle uyumlu seviyelerden kısmen daha zayıf olmaya devam ettiğine işaret edilerek, mevcut iç talebe dayalı büyümenin yeniden dengelenmeye yardımcı olmadığı ve düşük özel tasarruf oranlarının, müdahale edilmemesi halinde, dış dengesizliklerin birikimini sürdüreceği bildirildi. Bunun yanı sıra bir miktarı rezervlerden karşılanan açığın finansmanının endişe kaynağı olmaya devam ettiğine işaret edilerek, buna ek olarak, net hata ve noksanın, ödemeler dengesinde gittikçe artan bir rol oynadığı belirtildi.

TAMPONLAR AZALDI

Türkiye ekonomisinin Türk Lirası’ndaki belirgin değer kaybı ve sermaye çıkışları karşısında dayanıklılık göstermesine rağmen, ekonominin şoklara karşı koyacak tamponlarının azaldığı ifade edildi. Açıklamada, ”Kırılganlıkları azaltmak için izlenilmesi gereken ana yol dış dengesizliklerin sınırlanmasıdır” denildi.

MÜLTECİLER İÇİN TEŞEKKÜR

Açıklamada ayrıca IMF heyetinin, mültecilerin toplumla bütünleştirilmesi yönündeki girişimleri memnuniyetle karşıladığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi: ”Türkiye, 2 milyondan fazla mülteci nüfusu ile dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülkeler arasındadır. Mültecilerin güvenli bir şekilde ana vatanlarına dönmeleri her zaman için arzu edilmekle birlikte, bu süre zarfında toplumla bütünleştirilmeleri için çaba gösterilmelidir. Bu itibarla Türkiye, mültecilerin etkili bir şekilde topluma kazandırılmaları için önemli bir adım olarak, kayıtlı mültecilerin çalışmalarına izin veren bir yasa çıkartmaktadır.”