Olay Gazetesi Bursa

Çiftçi ürünü çeşitlendirmeli

Son yıllarda Yenişehir'den ihraç edilen ürün miktarında düşüş olduğunu belirten Aktaş, çiftçinin ihracatçı firmaların istediği ürünlere yönelmesi gerektiğini söyledi.

GÜRHAN ADANA

Yurtdışına meyve ve sebze gönderen ihracatçı firmaların her geçen yıl sayılarının giderek azaldığını dile getiren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, 1990’larda Yenişehir Ovası’na gelip tesis kuran firma sayısının 40’lardan, son 7-8 yıldan bu yana 18’e kadar düştüğüne dikkat çekti.

İhracatçı firmaların geçmiş yıllarda dünya pazarlarında kazanç elde ettiğini kaydeden Aktaş, son yıllarda kazancın düştüğünü bildirdi. 

Aktaş, daha önce Yenişehir’den 12 bin tona kadar biber ihraç edildiğini ancak 2014’te Yenişehir’den ihraç edilen biber miktarının 7 bin tona kadar düştüğünü dile getirdi. Bazı Türk firmalarının, Fas’ta daha ucuza mal ettikleri ürünlerle Avrupa pazarlarına girdiğini ve Türk çiftçisinin rekabet şansının azaldığını ifade eden Aktaş, Antalya merkezli ihracatçı firmaların bazılarının Antalya’nın yaylalarında biber çeşitlerinin yetiştirilmesi için yaptıkları girişimlerden olumlu sonuç aldıklarının altını çizdi. Aktaş, bu bölgelerde yetiştirilen ürünlerin Yenişehir biberine olan talebi zayıflattığını anlattı.

TALEBE GÖRE ÜRETİM

İhracatçı firmaların birçok ürünü Yenişehir’in dışındaki bölgelerden aldığını vurgulayan Aktaş, “Örneğin patlıcan Bursa’dan, kabak İznik’ten getiriliyor. Bizdeyse ağırlıklı olarak demre, dolma ve çarliston cinsi biberler yetiştiriliyor. Bizim çiftçimizin de ihracatçı firmaların talep ettiği ürünlere yönelmesi gerekiyor. Bizde bir çiftçi 50 dönüm alana biber ekiyor, 25 dönümünü dolmalık, kalan 25 dönümünüyse demre cinsi bibere ayırıyor. Bu anlayışın terk edilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

KALİFORNİYA’YA HİÇ İLGİ OLMADI

Yenişehir’de ürün çeşitliliğinin artırılmasına yönelik girişimler yaptıklarını vurgulayan Aktaş, çiftçiden bu yönde adım beklediklerini anlattı. 

Aktaş, “Kırmızı, sarı ve yeşil renkli Şili ya da Kaliforniya cinsi biberlerden yetiştirmelerini istiyoruz. İhracatçı firmaların bu tür ürünlerden talep ettiklerini vurguluyoruz. Kaldı ki, ihracatçı firma yetkilileri de, yaz aylarındaki alım sezonu boyunca çiftçiye aynı tavsiyelerde bulunuyorlar. Ancak, sadece Çeltikçi Mahallesi’nde bir çiftçimiz Şili cinsi biber çeşitlerinden yetiştirmeye razı oldu. Kaliforniya cinsi biberlere ise hiç ilgi gösterilmedi. Çiftçi, alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemiyor” diye konuştu.