Olay Gazetesi Bursa

Çiftçiye şekerotu önerisi

UÜ'ye bağlı Yenişehir İbrahim Orhan MYO'da, anavatanı Paraguay olan şekerotu olarak bilinen stevya bitkisi yetiştirildi. Birçok ülkede doğal tatlandırıcı olarak kullanılan bitki, ilçedeki çiftçilere önerilecek.

GÜRHAN ADANA

   

Yenişehir iklimine uyum sağladığı görülen şekerotunun ilçedeki bazı sebzelere alternatif olabileceği bildirildi. 

Yenişehir İbrahim Orhan MYO Seracılık Programı Öğr. Gör. Hakan Erdoğan, mayıs ayında okulun Seracılık Uygulama Alanı’nda dikilen şekerotlarının gelişimlerinin tamamladığını ve bitkinin, ilçenin toprak ve hava yapısına verdiği tepkilerin olumlu olduğunu belirtti.

Bir metre kadar boylanan şekerotunun yapraklarından Steviosid maddesinin elde edildiğini anlatan Erdoğan, bu maddenin normal şekerden 30 kat daha tatlı, ancak kalorisinin sıfır olduğunu vurguladı. Erdoğan ‘Bu maddenin özelliği, içildiğinde beyne şeker tadı alma sinyalleri göndermesi. Kişi, şekerli bir şey içmiş gibi hissediyor. Bu özelliğinden ötürü obeziteyle ve şeker hastalığıyla mücadelede şekerotu kullanılıyor’dedi.

GENİŞ KULLANIM ALANI

Kaynamış suyun içine atılan şekerotunun birçok kullanım alanının olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şekerin kalorisi yüksek olduğu için kilo aldırdığını ifade etti. Erdoğan, ‘Dişleri çürütüyor. Ancak, şekerotunun hiçbir yan etkisi yok. Bir bardak kaynamış sıcak suyun içine birkaç yaprak bırakılıyor ve 5 dakika kadar sonra tüketime hazır duruma geliyor. Çayların ve kahvelerin içine atılabildiği gibi, her türlü tatlı yapımında şerbet olarak kullanılabilir. AB ülkelerinde ve Japonya’da yaygın olarak tüketiliyor’diye konuştu. Erdoğan, şekerotunun ülkemizde de tanınmaya başlanmasıyla birlikte, yakın zamanda şeker ve glikozun yerini alacağını sözlerine ekledi.