Olay Gazetesi Bursa

Emniyet Müdürü’yle ufuk turu

Bursa Emniyet Müdürü Selami Yıldız, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hayata geçirecekleri Trafik Elektronik Denetleme Sistemi’yle, kent trafiğinin rahatlayacağını söyledi. 2016’da hayata geçecek sistem sayesinde, trafik ihlali yapanlar yandı. Çünk

PAZAR SÖYLEŞİSİ / MUSTAFA ÖZDAL


Fotoğraflar: Aykut GÜNGÖR

 

Modern bir Emniyet Müdürü imajı çizen Selami Yıldız, göreve geldiği günden bu yana muhtarlar ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle iletişim kurmuş ve her zaman halkla iç içe olmuş. Uyuşturucuyla mücadelede yeni yöntemler uyguladıklarını da söyledi Yıldız. Sivil polisler kentin çeşitli bölgelerinde görev yapıyor ve uyuşturucu satıcılarına göz açtırmıyor. Mahallenizdeki simitçi, piyango satıcısı veya çiçekçi sivil polis çıkabilir.

 

Pazar Söyleşisi’nin bu haftaki konuğu Bursa Emniyet Müdürü Selami Yıldız. Göreve geldiği günden bu yana ilk kez röportaj veren Selami Yıldız’ı, bu söyleşiyle daha fazla tanıyacaksınız. Sıradışı bir söyleşi yaptığımız Yıldız, aracımıza konuk oldu ve birlikte kısa bir Bursa turu attık. Hem Bursa trafiğini gözlemledik, hem Yıldız’ı tanıdık, hem de uyuşturucuyla mücadeleden otomotiv sektöründeki grevlere varıncaya kadar genç Emniyet Müdürü’nün görüşlerini aldık. Bursa Emniyet Müdürlüğü’nden başlayan yolculuğumuzu yine aynı yerde noktaladık. Ben şoför koltuğunda, Yıldız ön koltukta keyifli bir pazar söyleşisi yaptık. Önce Selami Yıldız kısaca kim?

 

ÇEKİCİYLE BURSA TRAFİĞİ DAHA RAHAT…

 

Selami Yıldız’la Bursa turumuzda ilk güzergâhımız Şehreküstü oldu.

Yıldız’a ilk olarak Bursa’yı nasıl bulduğunu sordum.

Türkiye’nin dördüncü büyük kenti Bursa’nın tarihi ve kültürel yanından söz etti, Bursa’da yaşamaktan çok mutlu olduğunu ekledi.

Bazı akşamlar ailesiyle birlikte Uludağ’a çıkıp kenti tepeden seyrediyormuş Yıldız.

Şehreküstü’den kıvrılıp Haşim İşcan’a, oradan da Uluyol’a iniyoruz.

Uluyol’da dikkat çekici bir sakinlik var.

Her gün, iki sıralı parklanmalar gitmiş, cadde adeta nefes almış.

Bunun nedenini sordum Yıldız’a.

Kısa zaman önce BURBAK ve Bursa Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Vakfı işbirliğiyle hayata geçen çekici uygulamasına değindi Yıldız.

BURBAK’ın otopark uygulamasının, trafik düzenini sağlamaktaki rolünü vurgulayan Yıldız, BURBAK ve Trafik Vakfı işbirliğiyle hayata geçen çekici projesinin kısa zamanda sonuçlarını almaya başladıklarını sözlerine ekledi.

Nitekim proje, yaya kaldırımlarını, otobüs duraklarını işgal eden ve hatalı park ihlali yapan araçların trafikten çekilmesini sağlıyor.

 

OTOMOTİVDEKİ GREV YAYILSAYDI BÜYÜK ZARAR GÖRÜRDÜK…”

 

Uluyol’dan İzmir Yolu’na seyrederken, Bursa’daki otomotiv fabrikalarındaki işçi grevlerini konuşuyoruz.

Nitekim Emniyet Müdürlüğü ve Valilik, o dönemde aktif rol alarak, eylemlerin sona erdirilmesi için çaba göstermişti.

Yıldız bakın o günleri nasıl anlattı:

“Fabrika eylemleri çok yönlüydü. Bir tarafta işçi sendikası, diğer yanda işçi kardeşlerimiz, bir yanda da işveren sendikası. Ancak diğer tarafta da o eylemleri provoke etmeye çalışan, sosyal medyada örgütlenmiş gruplar da bu işin bir paydaşı haline geldiler. Bu konuda başta Valilik, ciddi çaba sarfetti ve paydaşlarla bir araya gelip provokatif amaçla hareket eden insanlara izin vermemeye çalıştı. Valilik ile birlikte paydaşlarla iletişim kurduk, talepleri dinledik ve işin çözümüne katkıda bulunduk. 40 gün süren grev, başka alanlara da sıçramış olsaydı sadece Bursa’ya değil Türkiye ekonomisine de büyük zarar verebilirdi. Basından okuduğum kadarıyla iş bırakma eylemleri, 500 milyon dolar zarara uğratmış ekonomiyi.

Peki grevler nasıl durduruldu? Devletin yumuşak yüzü mü yoksa sert yüzü mü gösterildi grevcilere?

Bursalı işçi kardeşlerimiz sağduyu gösterdiler ve taleplerini meşru zeminde göstermek istediklerini söylediler” dedi Yıldız, ardından, “Biz hukuk çerçevesinde neler olabileceğini tüm paydaşlara söyledik. Herkes üzerine düşeni yapınca da grevler domino etkisi yapmadan Bursa’da yeniden iş huzuru oluştu” diye ekledi.

 

CEZA VAR ANCAK ISLAH ETMİYOR

 

İzmir Yolu’na vardığımızda, trafiğin bu bölgede de akıcı olduğunu görüyoruz.

Ancak, bazı saatlerde ağır tonajlı araçların, yasadışı bir şekilde, şehir trafiğine girdiğini ve minibüslerin de durak dışı bölgelerde durduklarını hatırlattım Yıldız’a.

Denetim yapılmıyor mu?

Denetimin yapıldığını söyledi Yıldız.

Hatta ciddi denetimler yapıldığından söz etti.

Ancak, müeyyidelerin bazen ıslah edici olmadığını da hatırlattı.

 

TEDES GELİYOR TRAFİK RAHATLIYOR

 

Yıldız, trafiği asıl rahatlatacak projenin 2016’da hayata geçeceğini söyledi:

Trafik Elektronik Denetim Sistemi…

Yıldız, Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçecek proje hakkında şunları söyledi:

Büyükşehir Belediyesi’yle 2016 yılında TEDES projesini hayata geçireceğiz. Şehrin birçok noktasında kameralandırma, plakanlandırma ve hız tanıma ile kırmızı ışık ihlal sistemleri aktif olarak faaliyete geçecek. TEDES, şehre hâkim olacak ve Bursa’nın geneli denetim altında olacak. Londra’da, Tokyo’da ve New York’ta trafiğin düzenlenmesi ve güvenliği için birçok nokta kameralar altında. Bursa da bu kentler gibi bir metropol. Sistem insanların özel hayatlarına girmek için değil, trafik düzenini ve güvenliğini sağlamak için kullanılacak.

Yıldız, bugünkü sistem hakkında da bilgi vererek, Bursa’da 173 noktada 492 hareketli kameranın olduğunu kaydetti.

 

HALKA DOKUNAN EMNİYET MÜDÜRÜ

 

Yıldız’ı tanımayı sürdüyoruz.

Yıldız, klasik Emniyet Müdürü profilinden uzak, Amerikan polis şeflerini andırıyor.

Acaba bu yoruma katılıyor mu?

“Ben Türk’üm ve yerli polis imajını düzeltmek, daha ileriye taşımak iddiasındayım. Emniyet Teşkilatımız, her geçen gün yenilenmekte. Bizler de modern devletin olmazsa olmazı olan açıklık ve şeffaflık ilkelerini hayata geçirmek zorundayız. Emniyet Müdürlüğü olarak, bu konuda kararlıyız. Vatandaşımıza hizmet bizim asli görevimiz” diye yanıtladı bu sorumu Yıldız.

Ve gerek muhtarlarla gerekse de sivil toplum örgütleriyle sürekli iletişim halinde olduklarını anlattı.

Tesadüf o ya, Altıparmak’ta fotoğraf çekimi için durduğumuzda, bir kadın muhtar Yıldız’ı görünce, kendisine hizmetlerinden dolayı teşekkür etti ve o da Emniyet Müdürlüğü’yle iletişim halinde olduklarını söyledi.

SİMİTÇİ POLİSLER ZEHİR SATICISI AVINDA

Geçen yıl Bursa, bonzai haberlerinden geçilmiyordu.

Maalesef Bursa, uyuşturucu haberleriyle ülke gündemine oturmuştu.

Peki bugünkü durum ne?

Yıldız uyuşturucunun, arz, talep ve tedavi-rehabilitasyon olmak üzere 3 ayağı olduğunu hatırlattı ve uyuşturucu tacirleri tarafından Türkiye’nin, köprü olarak görüldüğünü hatırlattı.

Ancak son yıllarda Emniyet Teşkilatı, kolluk kuvvetleri ve istihbarat birimlerinin üstün gayretleriyle, uyuşturucunun Türkiye’ye girişi ve geçişiyle mücadelede ciddi mesafeler alınmış.

Yıldız, bunun yeterli olmadığını ve talebin azaltılması için, ailelere büyük iş düştüğünü söyledi.

Yıldız, uyuşturucuyla mücadeleyi anlatırken, çantasından çıkardığı fotoğrafları gösterdi.

Fotoğraflarda sivil polisler, kâh simitçi rolünde, kâh çiçekçi kâh da milli piyangocu kılığında görülüyor.

Yıldız, hem kent merkezlerinde hem de mahalle aralarında sivil polislerin seyyar satıcı rolünde çok sayıda uyuşturucu satıcısını yakaladığını anlattı ve bu yeni yöntemden çok iyi sonuçlar aldıklarını belirtti.

 

HER GÜN 100 YENİ ARAÇ

Söyleşiye, Bursa trafiğinin sıkışıklığıyla devam

ediyoruz.

Yıldız, tam bu noktada sarsıcı bir bilgi paylaştı.

Bursa trafiğine her gün 100 yeni araç giriyormuş.

Yani Yıldız, sadece tedbirlerle sorunun bitmeyeceğini düşünüyor.

Vatandaşa da çağrı yaparak, trafikte karşılaştıkları olumsuzlukları, görüntülü ihbar ve haber merkezlerine iletmelerini istedi.

Şu adresten:

155@egm.gov.tr

Yıldız ayrıca, her türlü ihbar ve şikâyet için de ‘bursa@egm.gov.tr’ adresini verdi.

Buraya gönderilen ihbar ve şikayetlere bizzat kendisi bakıyormuş Yıldız.

AİLELERE TEŞEKKÜR

Söyleşinin son bölümünde Yıldız’ın özel yaşamına ilişkin sorular yöneltiyorum. Vakit darlığından geceleri kitap okumaya vakit ayırabiliyormuş. Sosyal medyaya bağımlı değilmiş ancak iyi bir takipçiymiş. Mesela kendisine ait bilinen bir Twitter hesabı yokmuş ancak Twitter’ı takip ediyormuş. Araç kullanmayı seviyormuş. Ancak eşinden fırsat kalırsa. Nitekim eşi de araç kullanmayı çok seviyormuş. Son olarak Yıldız, stresli mesleklerin başında gelen polislerin ailelerine teşekkür etti. “Aileler destek vermezse, bu kadar zor ve meşakkatli bir mesleğin yapılması mümkün değil” diyerek, söyleşiye noktayı koydu.

 

Selami Yıldız kimdir?

 

Aslen Sivaslı, 1968 yılında İstanbul’da doğdu. 1990’da Polis Akademisi’nden mezun oldu. Başta İstanbul olmak üzere, çeşitli şehirlerde çalıştı. Portekiz’in Lizbon kentinde 2 yıl yurtdışı görevinde bulundu. Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı, Emniyet Genel Müdür Vekilliği gibi üst görevlerde bulundu. Ocak 2014’te İl Emniyet Müdürü olarak Bursa’ya atandı. Evli ve 2 çocuk babası.