Olay Gazetesi Bursa

Endüstriyel atıkları belediye toplamayacak

Endüstriyel atıkların bertarafının, yıl sonu itibariyle belediye tarafından yapılmayacağı bildirildi. Her firma atığını bertaraf etmek için Katı Atık Düzenli Depolama merkezine başvuracak.

SADULLAH ORGAN

 

İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kansu, İTSO Genel Sekreteri Mustafa Şentürk, Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ve Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Tandoğan Taner ile bir araya gelerek endüstriyel atıkların bertarafın ile ilgili değerlindirmelerde bulundu. 

İş yerlerinden endüstriyel atık çıkan firmaların atıklarının toplanması, taşınması, bertarafı ve bu işlemlerin maliyet sorumlulukları, atığın sahibi olan firmaya ait olduğunu belirten Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kansu, “Geri dönüşüm veya ısıl enerji elde etmek amacıyla lisanslı tesislere veya İnegöl düzenli depolama sahasına gönderilmesi gerekmektedir. Belediyemizin yasal çerçeve içerisinde endüstriyel atıkları toplamak gibi bir mecburiyeti bulunmadığı halde, geçtiğimiz dönemlerde buradaki atıkları birkaç kez taşımıştık. 2872 Sayılı Çevre Kanunu 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5393 Sayılı Belediye Kanunu hükümlerince evsel nitelikli olmayan endüstriyel atıklar ve tehlikeli atıklar, bundan sonra belediyemizce toplanmayacak ve taşınmayacaktır” dedi.

HARCAMA FİRMADAN

Endüstriyel atıkların 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle atık sahibinin bizzat başvurarak depolanacak atıkları kendi imkanları ile taşıması gerektiğini vurgulayan Kansu, “Üretici, atıklarının toplanması, taşınması, geri kazanımı, geri dönüşümü ve bertaraf edilmelerine dair yükümlülüklerini yerine getirmesi ve bunlara yönelik gerekli harcamaların karşılanmasını sağlayacaktır. Tehlikeli atık üreticileri, yönetmelikle belirlenecek esaslara göre atıklarını bertaraf etmek veya ettirmekle yükümlüdürler” diye konuştu. 

42 BİN TL CEZA GELİYOR

Yasa ve yönetmeliğe göre yasaklara veya standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere yönelik, 42 bin 232 TL idari para cezası verileceğini aktaran Başkan Yardımcısı Adil Kansu, bu nedenle firmaların endüstriyel atıklarını, İnegöl Depolama Sahası’na başvurarak depolamalarını, aksi takdirde Çevre Kanunu’nca cezai müeyyidenin İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce uygulanacağını söyledi. Kansu, konuyla ilgili olarak yaklaşık 2 bin 500 adet firmaya açıklama yazısı gönderildiğini bildirdi.