Olay Gazetesi Bursa

Et fiyatlarını düşürecek formül

Türkiye'de Limuzin ve Şarole türü büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaşması ile kırmızı etin ucuzlayacağını savunan Nuri Karaca, bunun için üreticileri destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, Türkiye’de Limuzin ve Şarole türü büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin genele yayılması durumunda kırmızı ette fiyatın düşeceğini ileri sürdü.

Karaca yaptığı açıklamada, büyükbaş hayvan sektörünün besicilikte belki de geleceğini değiştirecek bir çalışmanın Karcabey’de 2011 yılında hayata geçirildiğini kaydetti. Kendisinin sahibi olduğu Bakırköy Çifliği’nde Limuzin ve Şarole türü sığır yetiştiriciliği yapıldığını dile getiren Karaca, ”6 yıldan bu yana çiftlikte 104 hayvana ulaşıldı. Bu çalışmanın Türkiye’ye örnek olmasını bekliyoruz” dedi. Limuzin ve Şarole yetiştiriciliğinin yaratacağı fırsatlara değinen Nuri Karaca, “Büyükbaş hayvan besiciliğinde Türkiye’de ağırlıklı olarak Holstein (Alaca) ve Simental sığırı yetiştiriliyor ama verimi düşük. Limuzin ve Şarole ise yüksek et verimliliğine sahip. Öyle ki, mevcut popülasyonda bulunan besi hayvanlarından elde edilen et miktarının iki kat fazlası Limuzin ve Şarole’den elde edilebiliyor. Ayrıca bakım maliyetleri de daha hesaplı” diye konuştu.

ET FİYATLARI DÜŞECEK

”Türkiye’de hazırlanan son raporlara göre, bir kişinin yıllık kırmızı et tüketimi ortalama 12-14 kilogram, ancak bu oran Avrupa ülkelerinde 33, ABD’de ise 45-50 kilogramı buluyor. Türk insan az kırmızı et tüketiyor” diyen Karaca, Limuzin ve Şarole sığırlarından elde edilen iki kat verimin et fiyatlarına yansıyacağını savundu. karaca, “Bakım maliyeti az, mevcut büşükbaş besi hayvanlarından  iki kat fazla verim sağlanınca, doğal olarak et fiyatları düşecek. Ama bunun Türkiye genelinde yaygınlaşması gerek” ifadesini kullandı.

DEVLET DESTEĞİ SAĞLANMALI

Limuzin ve Şarole sığır yetiştiriciliğini Türkiye’de yaygınlaşması için devlet desteğinin sağlanması gerektiğine vurgu yapan Nuri Karaca şöyle devam etti: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu duruma ciddi anlamda eğilmesi lazım. Bu hayvanlar ortalama 2,5 yıl sahibine gelir getirmez. Dolayısıyla bakanlık yetiştiricilere ilk etapta belki 3 yıl ödemesiz kredi desteği sağlayabilir. Besici para kazanmaya başladığında da kredinin taksitlerini 3 yıl sonra ödeyebilir.”