Olay Gazetesi Bursa

Et pişirirken sakın bunu yapmayın!

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, kanserojen maddelerin oluşmaması için mangal ateşiyle, pişirilen et arasında 15 santimetre mesafe bırakılması gerektiğini söyledi.

Yücecan, yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla vatandaşların piknik yapmak için ormanlık alanlara ve parklara giderek mangal yaptığını belirtti.

 

Sağlıklı beslenme için mangalda et pişirirken bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yücecan, şunları kaydetti:

 

“Etleri mangalda en az 15 santimetre mesafede pişirmek gerekiyor. Yakın temasta kanserojen maddeler oluşuyor. Mangalda etlerin pişirilmesi sırasında, üzerinde oluşan kahverengilik ve siyahlaşma, kanserojen maddelerin arttığının göstergesidir. Yağ yandığı zaman da sağlık açısından riskli, zararlı maddeler oluşuyor. Mangalda sucuk da önemli. Yakın temasta bu ürünlerde siyahlaşma fazla olabiliyor. Biraz dikkat edilerek mangalda et, sağlıklı pişirilebilir.”

 

Yücecan, etin ızgara yapılarak tüketilmesini önerdi. Izgara sırasında etin damlayan suyunun bir tabakta biriktirilmesini de tavsiye eden Yücecan, “Vitamin ve mineral bakımından zengin olan bu su değerlendirilmelidir” diye konuştu.