Olay Gazetesi Bursa

G-20`de hedef: 2 trilyon $ büyüme

Avustralya`da düzenlenen G-20 zirvesine katılan dünya liderleri, 2018 yılına kadar 2 trilyon doları bulan yüzde 2,1 büyüme vaad edildi.

Rusya’nın sert bir dille eleştirildiği zirvede ABD Başkanı Barack Obama Rusya’nın Ukrayna’daki ‘saldırganlığının’, dünya için bir tehdit olduğunu ifade ederken, Güney Çin Denizi’ndeki bölgesel hak ihlallerinin yarattığı tehlikelere de değindi.
 
ABD Başkanı Barack Obama, Rusya’nın yalnız kalmasının kendi tercihleri olmadığını söyledi.G20 Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında, soruları yanıtlayan Obama, Rusya’nın uluslararası kanunları ihlal etmeye ve Ukrayna’daki ayrılıkçılara ağır silahlar vermeye devam etmesi durumunda, yalnızlığının süreceğini ifade etti. Obama, ‘Rusya, Ukrayna ile sorunlarını halleder ve uluslararası kurallara uyarsa bütün ambargoları ilk biz kaldırırız’ dedi.
 
Kanada Başbakanı Harper’ın da Putin’e yönelik tavrı soğuktu. Başbakan Harper, Rusya lideri Vladmiri Putin’e ‘Ukrayna’dan çıkması gerektiğini’ dile getirdi. Ukrayna’nın öre çıktığı zirvede İngiltere ise, Rusya’nın komşusunu istikrarsızlaştırmayı sona erdirmemesi durumunda yeni yaptırımların gündeme geleceğini açıkladı. Putin ise zirve sırasında ikili görüşme için bir araya geldiği Fransa lideri François Hollande’dan Ukrayna nedeniyle ülkeleri arasındaki gerilimi yumuşatmak için kendisiyle birlikte çaba göstermesini istedi.
 
SONUÇ BİLDİRİSİ
 
Zirvenin sonuç bildirisine göre Brisbane Eylem Planı, Küresel Altyapı Merkezi’nin Kurulması Kararı, Finansal Kapsama Eylem Planı, Gıda Güvenlik ve Beslenme Çerçevesi, Kalkınma Çalışma Grubu Hesap Çerçevesi, 2015-2016 Yolsuzlukla Mücadele Eylem Planı, Enerji İşbirliğinde G20 İlkeleri, G20 Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı da onaylandı. Sağlanan ilerlemenin 15-16 Kasım 2015’te Antalya’da düzenlenecek zirvede değerlendirileceği belirtildi.
 
İki gün süren zirvenin sonunda yayımlanan bildiride ticaret ve rekabetin, kalkınmanın sağlanması, yaşam standartlarının yükseltilmesi ve istihdam yaratılması için en önemli faktörler arasında yer aldığı vurgulandı. Sonuç bildirisinde ayrıca, G20 ülkelerinde erkek ve kadınların iş gücüne katılım oranları arasındaki uçurumu kapatmak için 2025’e kadar 100 milyondan fazla kadının çalışma hayatına katılması için çaba harcanması konusunda mutabık kalındığı açıklandı.