Olay Gazetesi Bursa

Hasat heyecanı

Yenişehir'de çiftçiler ay sonunda başlayacakları buğday hasatının heyecanını yaşarken, geçen yıla göre verim artışı bekliyorlar. Çiftçiler ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) hububat alım fiyatlarını açıklamasını ve ilçede bir alım merkezi kurmasını

GÜRHAN ADANA

Geçen yıl ekim ve kasım aylarında ekimleri tamamlanan buğday çeşitlerinin bu yılki yağmur yağışlarından olumlu etkilendiğini belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, hava koşullarının tarımdaki en önemli etkenlerin başında geldiğini vurguladı. Aktaş, ‘Eğer kış aylarındaki yağmur ve kar yağışları gerçekleşmeseydi, bugün buğday tarlaları tamamen kuruyabilirdi. Yağış olmaması yüzünden buğday tohumları kök atamayacak, verim ve rekolte düşüklüğü görülecekti. Mevsim normallerinde gerçekleşen yağışlar sayesinde böylesi ciddi bir tehlike atlatılmış oldu’ dedi.

İlçe genelinde bu yıl, geçen yıla göre daha yüksek verim beklendiğini ifade eden Aktaş, Yenişehir’de, Adana-99, golya, Kaşifbey, Basribey, Gönen ve İsrail çeşidi buğdaylar yetiştirildiğini anlattı. Aktaş, ‘Bu buğday çeşitlerinde verim ve kalitenin geçen yıla göre daha iyi olacağını umuyoruz. 2015’teki hasat döneminde dönüme alınan buğday 300-700 kilo arasında değişmişti. Bu yıl ise bir dönüm tarladan 500 ile 800 kilo arasında değişen verim alınması bekleniyor. 2 hafta kadar sonra başlayacak olan hasat sezonunda toplam 100 bin ton civarında buğday elde edileceğini tahmin ediyoruz’ diye konuştu. 

TMO BEKLENİYOR

Geçen yıl ekim ve kasım aylarında ekimi yapılan buğdayların hasatına sayılı günler kaldığını, ancak TMO’nun henüz bu yılın hububat fiyatlarını açıklamadığını ve ilçede alım merkezi kurma çalışmalarına başlamadığını belirten Aktaş, ‘TMO, buğday ve arpa yetiştiren çiftçi için önemli bir kurum. Ofis’in ilçede geçici alım merkezi kurup alım yapması, piyasadaki fiyat dengesini sağlıyor. Aksi halde çiftçilerimiz, tüccarın ve buğday fabrikalarının ürününe biçtiği fiyatla yetinmek zorunda kalıyor. Ofis, buğday yetiştiren çiftçi için önemli bir seçenek oluşturuyor’ dedi. 

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geçen yıl alımları ilçenin İnegöl yolu çıkışında kurduğu geçici alım merkezinde gerçekleştirdiğini hatırlatan Aktaş, geçen yıl ürünün kalitesine göre kilo başına 70 ile 85 kuruş arasında değişen alım fiyatları uygulandığını belirtti. Aktaş, ‘Bu yıl uygulanacak alım fiyatlarının ne kadar olacağını merak ediyoruz. Yenişehir’in yanı sıra İnegöllü çiftçilerin de ürününü teslim ettiği alım merkezinin kurulup kurulmayacağını da bilmiyoruz’diye konuştu.