ASLIHAN AYDIN
Firmalara hazır yemek hizmeti veren catering şirketleri, ucuz yemek anlayışının baskı yarattığını ve merdiven altı işletmeleri teşvik ettiğini savundu.
Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, catering ile ilgili sektörel söyleşi etkinliği gerçekleştirdi. Şube Başkanı Lale Yıldız, doğru bilgiyi konunun gerçek uzmanlarının ağzından dinlemeyi hedefledikleri Sektörel Söyleşiler etkinlikleri ile gıda konusunda yaşanan bilgi kirliliğine de ‘dur’ demek istediklerini söyledi.
Catering’in sanayi ile birlikte gelişme gösterdiğini vurgulayan Yıldız, “Özellikle son 15 yılda özel sektör kuruluşlarından, kamu kurumlarına, askeri kışlalar, hastane ve okullara kadar çok geniş bir hizmet alanına sahip. Ülkemizde 4 binden fazla catering firması faaliyet gösteriyor ve günde 20 milyon insana yemek hizmeti üretiliyor. Türkiye’de catering pazarının potansiyel büyüklüğü 6,5 milyar doları buluyor” dedi.
Sektörün gıda mühendisleri başta olmak üzere, diyetisyenler, aşçılar, servis elemanları gibi çeşitli meslek gruplarından oluşan 400 binden fazla kişiye istihdam yarattığını belirten Yıldız, öğünlük yemek üreten, raf ömrü çok kısa olan ve doğru işlemler yapmadığınızda bozulmaya ve sağlık riski oluşturmaya çok müsait olan catering sektöründe de, gıda mühendisinin varlığının hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
DÜŞÜK FİYAT BASKISI
Kayra Yemek Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Durmuş, kayıt altında olmayan merdiven altı işletmeler ile tüketici bilincinin çok önemli olduğunu ifade etti.
Kişilerin yemek konusunda satın alma politikalarını oluştururken kaliteden ziyade ucuzluğu tercih ettiklerini kaydeden Durmuş, “İster istemez gıda güvenilirliğine verilen önem zedeleniyor. Bilinçli alıcı ve tüketiciye ihtiyaç var” diye konuştu.
Türkiye’de son dönemde nitelikli gıda hammaddesine ulaşmanın zorlaştığını ileri süren Durmuş, “Birçok ürün ithal ve dövize endeksli. Şu anda kırmızı et, bakliyat, yağ hammaddesi büyük oranlarda ithal ediliyor. Tarımda dışa bağımlıyız. Bu durum da gıda maliyetlerini artırıyor. Yemek sektörü bir açmazın içinde. Düşük fiyata yemek alma anlayışı baskı yaratıyor ve merdiven altını bu noktada teşvik ediyor” ifadelerini kullandı.
İŞLETMELERİ MUTLAKA GÖRÜN
Limon Catering Genel Müdür Yardımcısı Sadettin Kabak, yemek firması tercih ederken birinci önceliğin fiyat olmaması gerektiğini savundu. Catering firmalarının geçmişinin iyi araştırılması ve referanslarına bakılması gerektiğinin altını çizen Kabak, “Fiyat elbette önemlidir ama ilk öncelik olmamalıdır. Hizmet alınacak tesis önceden gezilip görülmeli” dedi.
Sektörde kalifiye eleman sıkıntısının en önemli sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Kabak, “Bizim sektör ara elemanın çok daha az yetiştiği bir sektör. Bu nedenle de çalışanları genç yaşta işletmemize dahil ederek, kendi personelimizi kendimiz yetiştirmek gibi ilkemiz var. Yine de sorun büyük” ifadelerini kullandı.