Olay Gazetesi Bursa

Hekimlik kazandı

Gezi Parkı eylemlerinde yaralananları tedavi eden hekimlerin görevden alınması için dava açan Sağlık Bakanlığı'nın talebi, mahkeme tarafından reddedildi.

İstanbul Taksim Meydanı’ndaki ağaçların belediye ekiplerince kesilmesi üzerine 2013 Haziran’ında patlak veren ve ülke geneline yayılan Gezi Parkı protestoları, bu kez Sağlık Bakanlığı’nca açılan bir davanın sonuçlarıyla gündemde… Protestolar sırasında yaralananlara sağlık hizmeti vermekle suçlanan hekimlerin “görevden alınması” talebiyle 4 yıl önce dava açan Sağlık Bakanlığı’nın bu talebi, mahkeme tarafından reddedildi.

“GEZİ HEKİMLİĞİ YARGILANAMAZ…”

İstanbul 12. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dün görülen davanın 6. celsesine, davacı Sağlık Bakanlığı avukatı Cemal Akın ile davalı 2013 yılı İstanbul Tabip Odası kurul üyeleri adına avukatlar katıldı. Sağlık Bakanlığı avukatı, önceki taleplerini yinelediklerini belirterek, davanın kabulünü talep etti. İstanbul Tabip Odası’nın avukatları ise, “Dosya kapsamında sunduğumuz delillerle hekimlerin yaralılara sağlık hizmeti sunması zorunludur. Bu nedenle açılan dava mesnetsizdir. Yerinde değildir. Davanın reddine karar verilsin” dedi.

Duruşma sonunda İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez, Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel’in bulunduğu bir grup “Gezi hekimliği yargılanamaz” şeklinde pankart açarak, adliye önünde mahkemenin kararını açıkladı.

“TEK KAYBEDEN SAĞLIK BAKANLIĞI…”

Prof. Dr. Raşit Tükel, şöyle konuştu. “Sağlık Bakanlığı’nın İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun ‘Gezi’ olayları sürecinde görev yapan üyelerinin görevden alınması için açtığı dava mahkemece reddedildi. Yargılamanın konusu sadece ve sadece hekimlik yapmak. Daha önce Ankara ve Hatay Tabip Odaları için de aynı şekilde ret kararı verilmişti. Burada hekimlik kazandı. Fakat, bir de kaybeden var. O da Sağlık Bakanlığı. Bunların yargılanması demek doğrudan aslında hekimlik değerlerinin yargılanması demektir. Burada asıl yargılanması gereken Gezi olaylarında görevi olduğu halde yerine getirmeyen Sağlık Bakanlığı’dır.”

Dönemin İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu ise, “Hipokrattan bu yana nerede sağlık ihtiyacı duyan insan varsa onun yardımına koşmak bizim evrensel görevimiz. Bu ülkede de her an her yerde görev aldık. Burada tereddüt, ikircilik, taraf tutma, insan kayırma olmaz” ifadesini kullandı.