Olay Gazetesi Bursa

Her şey bir hayalle başlar

Engelli bireylere, fırsat verildiğinde neler başarabileceğinin, mucizelerin sabır ve özveriyle yaratıldığının en güzel örneği Nilüfer Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi, Nilüfer İş Okulu... Eğitilebilir zihinsel engelli bireyleri sosyal yaşama katan atöly

RABİA DENİZ 

Lise düzeyine gelmiş hafif zihinsel engelli öğrencilerin hayalleri, Nilüfer Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki eğitimle şekilleniyor. Nilüfer İş Okulu’nda ilköğretimlerini tamamlayan, hafif düzeyde öğrenme yetersizliği olan bireylerin temel yaşam becerilerini geliştirmek, topluma uyumlarını sağlamak, işe ve mesleğe hazırlamak amacıyla eğitim veriliyor. 167 özel öğrencinin eğitim gördüğü okulda Türkçe, matematik, sosyal bilimler, din kültürü, resim, müzik ve beden derslerinin yanı sıra kurulu atölyelerle de bu eğitimler destekleniyor. Bir yandan okuma yazma öğrenen gençler, bir yandan atölyelerde yaptıkları dekoratif objeleri sergiliyor. Eğitilebilir zihinsel engelli bireylerin sosyal yaşama aktif katılımını sağlayan okulda kurulu küçük atölyelerinde büyük mucizeler yaratan öğrenciler, okuma yazma öğrenmelerinin yanı sıra taş boyamadan, yağlı boya resme, seramik ürünlerden mobilya ve tekstile kadar çeşitli alanlarda üretimlerde bulunuyor.

SANATLA TERAPİ

Ferhat Sözügeçer, otizmli bir öğrenci. Arkadaşlarının yardımıyla sosyal, girişken bir çocuk oldu. İletişimi seviyor, atölyede aldığı eğitimlerle el ve kas becerilerini geliştirdi. Boyama becerilerinde farklı desenler yapabiliyor. Eğitime başlamadan önce olumsuz davrnışları bulunan Sözügeçer, sanatla uğraşmaya başlamasıyla sorunlarını aştı. 18 yaşındaki Ahmet Uçan da otizmli bir birey. Ahmet de seramikte ürün çıkarmanın mutluluğunu yaşıyor. Arkadaşlarıyla iletişimi kuvvetli. 

Sınıfın lideri 17 yaşındaki Nurgül Öztürk. Daha önce Nilüfer Görükle Kız Teknik Lisesi’nde eğitim görüyordu. Okula uyumda zorlanan Öztürk, Nilüfer İş Okulu’na girerek, okul seviyesinin üzerine bir başarı sergiledi. Diğer arkadaşlarına da destekte bulunan Öztürk, el becerilerinin yanı sıra bölme, havuz problemlerini ise kolaylıkla yapabiliyor. Grubun bir diğer lideri ise Recep Arslan. Seramik atölyesindeki arkadaşlarına ağabeylik yapıyor. Okula ilk başladığında sağlık sorunları yaşayan, bayılma nöbetleri geçiren Arslan, artık sağlık problemleri yaşamıyor. 

zihin engelliler sınıf öğretmeni Mehmet Göktaş, seramik atölyesinde yapılan çalışmaların öğrencileri özgür kıldığını belirterek, “Sanat onları mutlu ediyor” ifadelerini kullandı. 

Okuldaki mobilya atölyesinde ise öğrenciler iş hayatına hazırlanıyor. Çevre okulların dolap, sınıf gereçleri gibi ihtiyaçları da yine bu yetenekli öğrencilerin ellerinden çıkan mobilyalarla gideriliyor.