Olay Gazetesi Bursa

İleri teknoloji OSB Bursalıları zenginleştirecek

BTSO Meclis üyelerine kurulması planlanan Yeni Nesil OSB'yi anlatan BTSO Başkanı Burkay, projenin hayata geçirilmesi ile Bursa'nın bambaşka bir şehir haline geleceğini ve halkın zenginleşeceğini söyledi.

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) aylık olağan meclis toplantısı dün Oda Hizmet Binası’nda gerçekleşti. 

BTSO Yönetim Başkanı İbrahim Burkay, meclis üyelerine ‘Yüksek Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi İhtiyacı’ konulu sunum yaptı. 

Bursa’nın ihtiyacı olanın orta düşük teknolojilerden yüksek teknolojiye geçiş olduğunu belirten Burkay, bu noktada doğru stratejileri ortaya koymanın önemini vurguladı. Son 1 yılda Bursa’ya gelen yabancı ortaklı şirketlere bakıldığında Bursa’nın fakir kaldığına dikkat çeken Burkay, ”Bölgemize yatırım yapılmazsa yatırım çeken bölgeler bizden fazla kazanacak. Bursa Türkiye’nin Detroit’i diyoruz. Onların nerede hata yaptıklarına bakmak lazım. Eğer biz Bursa’da bu değişim ve dönüşümü gerçekleştiremezsek Bursa’nın kaderi Detroit’ten farklı olmayacak” dedi.

VİZYON KOYMAK ZORUNDA

Bursa’nın yakın rakipleri olduğuna işaret eden Burkay, burun farkıyla önde olunduğunu belirtti. Burkay, diğer kentlerin Bursa’yı yakaladığını ifade ederek, ”Bu hızla devam ederlerse Bursa ilk 5 içinde dahi olamayacak bir kent. Kendimize Baden Württemberg’i örnek almalıyız. Bu bölgenin 70’ten fazla üniversitesi var. 2009 yılında Ar-Ge için 18 milyon kaynak aktarıldı. Sektör çeşitliliği var. Bursa bunu yapabilecek kapasitede ama bir vizyon koymak zorunda” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMIZ YAŞAYAMAZ

Yüksek teknolojinin hayata geçirilmesi halinde Bursa’nın bambaşka bir şehir haline geleceğini iddia eden Burkay, hızlı bir dönüşümün şart olduğunu ifade etti. Burkay, ”1961’de kurulan Türkiye’nin ilk OSB’si bizi ihracatta ikinciliğe getirdi. Bizim de 50-100 yıla şekil verecek vizyonu ortaya koymamız lazım. Bunu yapmazsak çocuklarımız burada yaşayamaz. Göç etmek zorunda kalır” diye konuştu.

GEÇMİŞTE YAPTIKLARIMIZLA ÖVÜNMEK ZORUNDA KALIRIZ

Türkiye’nin 500 Büyük Firması sıralamasında Bursa’nın yerinde saydığına dikkat çeken Burkay, Kayseri, Gaziantep gibi kentlerin hızla öne çıktığını vurguladı. Bursalı firmaların büyüyemediğine işaret eden Burkay, büyük firmaların ise Bursa’da yatırım yapamadığını kaydetti. Burkay, ”Biz hedefleri 1960’lardaki sanayi modeli ile yakalayamayız. Ar-Ge yatırımı yapacak firmalar büyük alan istiyor. Eğer hedeflere ulaşamazsak geçmişte yaptıklarıyla övünen bir şehir olacağız” dedi.

KLASİK YÖNTEMLERLE DEVAM EDEMEYİZ

Kentte bir değişim dönüşüm olacaksa bunun yol haritasını BTSO’nun sunması gerektiğini ifade eden Burkay, ”Yeni OSB’de lojistik köyümüzü ve teknoloji geliştirme bölgemizi de hayata geçireceğiz. Raylı sistemin ve otobanın içinde olduğu ihracatın rahat yapıldığı limanla entegre bir bölge kuracağız… Klasik yöntemlerle devam edilmesi halinde ücretler belli. Yüksek teknolojiye geçilmesiyle ücretlerin de artacak ve Bursa halkı zenginleşecek.

KÜÇÜK HESAPLAR İŞLEMEYECEK

Bölgenin çevreci bir yapısı olacağını ve çevre sorunlarını halledeceğini dile getiren BTSO Başkanı, ”Ayrıca bölgeyi biz seçmedik Bakanlık ekipleri seçti. Burada 9 ay çalıştılar. Kesinlikle bir rant söz konusu değil. Türkiye’nin ve Bursa’nın menfaatine olduğunu düşündüğümüz için yola çıktık. Kişilerin menfaati söz konusu olmayacak. Yatırımcıya direkt binayı vereceğiz. Küçük hesaplar o bölgede işlemeyecek.”

BTSO Meclis Üyesi ve Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) Başkanı Hüseyin Durmaz da, yeni kurulacak OSB’den çocuklarımız faydalanacak. Bu proje 50 yıl daha vatana ve şehre hizmet edecek” dedi. BTSO Otomotiv Sektör Konseyi Yöneticisi Baran Çelik ise, ”Hızla büyüyen gelişen bir ülkeyiz. Yüksek teknolojili sanayi Türkiye için gerekli” diye konuştu.