Olay Gazetesi Bursa

İnegöl’de nostaljik yolculuk

Ekrem Hayri Peker'in hazırladığı ”İnegöl'de Nostaljik Bir Gezinti-Bu Bizim Hikâyemiz” adlı kitap, okuru ilçenin yakın tarihinde duygu yüklü bir yolculuğa çıkarıyor.

Geçmişe ışık tutan kitaplar, kültürlerin korunmasına da yardımcı oluyor kuşkusuz. Bursa tarihine yönelik çalışmalarıyla tanınan araştırmacı Ekrem Hayri Peker’in yeni kitabı “İnegöl’de Nostaljik Bir Gezinti-Bu Bizim Hikâyemiz”, geçtiğimiz günlerde yayımlandı. İnegöl Belediyesi’nin yayımladığı kitabında Peker, fotoğraflar eşliğinde ilçenin yakın tarihini gözler önüne seriyor. Kitabıyla okuru nostaljik bir yolculuğa çıkarmak istediğini vurgulayan Peker, ilçenin kendisi açından da önem taşıdığını şu cümlelerle dile getirdi:

“1961 yılında Yenişehir’in Subaşı Köyü’nden, İnegöl’e geldik. Babam Köy Enstitüsü mezunu bir öğretmendi. İlkokul, ortaokul ve liseyi İnegöl’de bitirdim. Kültüre açık, yeşillikler içinde derelerinde su içilen, balık tutulan bir yerdi. Sakin bir kasabaydı. En güzel günlerim İnegöl’de geçti. İlk aşkı orada yaşadım. Sonra çocukluk ve gençlik yıllarını geride bırakarak, Eskişehir’e üniversiteye gidiş… İnegöl’e veda… Türkiye’de 8-9 üniversitenin olduğu o yıllarda, idealist öğretmenler elinde yetişen bizlerin arasından mühendis, doktor, avukat, iktisatçı yetişti. Çok sayıda arkadaşımız eğitim enstitüsüne gitti.”

Babalarının ya memur ya da esnaf olduğunu ifade eden Ekrem Hayri Peker, “Çoğumuz çok çocuklu ailelerden geliyorduk. Kitabımda bir dönemi de yansıtmak istedim” dedi. 

Türkiye’de ilçeler içinde ilk kent müzesinin İnegöl’de açıldığını kaydeden Peker, “İlk fırsatta gidip müzeyi gezdim. Çocukluğumun İnegöl’ü gözlerimin önündeydi. Arkadaşım Hasan Şendil’in demirci dükkânı karşımdaydı. 

Önce İnegöl Kent Müzesi’ni yazdım. Daha sonra kuşağımızın öyküsünü kaleme almak istedim. İnegöl’de Nostaljik Bir Gezinti-Bu Bizim Hikâyemiz adını taşıyan kitabım böyle doğdu. Arkadaşlarıma ulaşmaya çalıştım. Ulaştıklarımdan o döneme ait anı ve resimlerini istedim. Anılarını onların ağzından yazdım. Kitabı basan İnegöl Belediyesi’ne teşekkür ederim” diye konuştu. 

ÜNLÜLERİN ZİYARETİ…

Kitapta Fikret Hakan, Yılmaz Güney, Hülya Koçyiğit, Cem Karaca ve Barış Manço’nun İnegöl’de çekilmiş ve hiçbir yerde yayımlanmamış fotoğraflarının da yer aldığını kaydeden Peker, “Okuru nostaljik bir yolculuğa çıkarabilirsem ne mutlu bana” dedi.

Kitap, İnegöl’de Nostaljik Bir Gezinti, İnegöl’de Yaşam, Evler, İnegöl’ün Tarihi Yerleri, İnegöl Belediyesi Kent Müzesi, İnegöl’den Kısa Hikâyeler, İnegöl Sinemaları ve İnegöl’de Çekilen Filmler başlıklı bölümlerden oluşuyor.