İş dünyasında, 24 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçiminin yankıları sürüyor.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nden (TÜSİAD) yapılan açıklamada, Türkiye için çok önemli bir seçim döneminin geride bırakıldığına işaret edildi. Seçimlerin ardından, 21. yüzyılda Türkiye’ye yakışan güçlü bir demokrasi sınavının devam ettiği belirtilen açıklamada, yeni meclisin, ilk uygulamanın sonraki dönemler için emsal olacağı bilinciyle katılımcı kanun yapma, etkin denetim ve partiler arası uzlaşmaya dayalı yeni bir çalışma geleneği oluşturmayı başarması temennisinde bulunuldu.
Açıklamada, şimdi yeni yasama ve yürütme erkinin acilen odaklanması gereken kapsamlı bir politika ve reform gündemi bulunduğunu vurgulanarak, söz konusu gündem maddeleri şöyle sıralandı: ‘’Hukuk devletinin ve özgürlüklerin en ileri demokrasiler düzeyinde tesisi, yüksek enflasyon ve cari açık sorunlarının çözümüne yönelik akılcı bir ekonomi programı ve mali disiplin, bağımsızlığı ve kararları ile ulusal ve uluslararası düzeyde güven veren bir Merkez Bankası ve tüm kurumlarda liyakat temelli atama sistemi, vergi reformu ile verginin tabana yayılması ve kayıt dışılık ile etkin mücadele, 4. Sanayi Devrimi’nin temeli olan dijital dönüşüme ve doğayla uyumlu nitelikli büyümeye uygun bir kalkınma anlayışı, Türkiye’nin en önemli küresel güçlerinden birinin insan kaynakları olduğunun bilinciyle ve toplumsal uzlaşma içinde hazırlanacak köklü bir eğitim reformu, eğitim, çalışma yaşamı, karar alma ve toplumsal yaşamın her alanında kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, uluslararası rekabet gücümüz ve dünyanın bütün bölgelerine yönelik etkimiz açısından elzem olan Avrupa Birliği’ne uyum sürecinin hızlanması.”
ÇÖZÜMLER HAYATA GEÇİRİLMELİ
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD)Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, pazar günü tam bir demokrasi şöleni yaşandığını ifade ederek, Türk halkının büyük bir katılımla sandığa koştuğunu vurguladı.
Artık kazananların halkın beklentilerini karşılama dönemine girildiğine işaret eden Türkay, ‘’Artan döviz kurları, dış borç ve üretimde yaşanan sıkıntılara yapısal çözümler bulma dönemine girilmeli.
Yeni bir sistemle hükümet edecek olan yeni iktidar önündeki 5 yılı iyi değerlendirmeli ve vakit kaybetmeden üretimi artıracak çözümleri hayata geçirmelidir.
İş dünyası olarak en büyük beklentimiz, eğitilmiş iş gücünün artırılması, tarımın daha da çok desteklenmesi ve üretimin önündeki engellerin kaldırılmasıdır.
Bunların sağlanmasıyla oluşacak güçlü ekonomiye sahip Türkiye’nin terör sorununu da çözeceğine inancımız tamdır” dedi.
BÜYÜK BİR FIRSAT
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin güçlü ve sağlam bir demokrasi geleneğine sahip olduğunu bir defa daha ortaya koyduğunun altını çizdi.
Halkın tamamına yakınının Mecliste temsil edilecek olmasının da ayrıca sevindirici olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, ‘’Yeni yönetim sistemi, ülkemizde istikrar ve güvenin daha da güçlenmesi açısından büyük bir fırsattır.
Türkiye’nin son yıllarda elde ettiği tüm kazanımların temelinde güven ve istikrar yatıyor. Dolayısıyla önümüzdeki yeni dönemde bu güven ve istikrarla yeni bir sıçrama gerçekleştirmek mümkündür.
Ülkemizde son 3 yılda 4 farklı seçim süreci yaşadık. Artık ekonomiye, reformlara odaklanarak geleceğin büyük Türkiye’sini inşa zamanıdır” diye konuştu.
GÜN BİRLİK İÇİNDE YÜRÜME GÜNÜ
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da, Türkiye için yeni bir dönemin başladığını dile getirerek, bu seçimde yeni Türkiye’nin onaylandığını söyledi. Baran, ‘’Seçim bitti, şimdi yerli ve milli ekonomi zamanı başladı.
Önümüzde 5 yıllık bir dönem var. Hızlı karar alınmasını ve uygulamasını sağlayacak yeni sistemin ihtiyaç duyduğu uyum yasalarının bir an önce çıkarılması ve Türkiye’nin hızını kesmeden 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine doğru ilerlemesi gerekiyor.
Artık seçim geride kaldı. Gün artık 81 milyon için el ele, gönül gönüle verip aydınlık geleceğimize birlik ve beraberlik içinde yürüme günüdür” dedi.
EKONOMİ RAYINDA GİDECEK
Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, ‘’Türk halkı siyasal istikrarın olmadığı bir yerde ekonomik istikrarın ve güvenin mümkün olamayacağı bilinciyle tercihini kullandı.
Bu yeni dönemde Türk iş dünyası olarak hepimiz daha çok çalışmalı ve üretmeliyiz” ifadelerini kullandı. Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan ise, artık milletin sözünü söylediğini belirterek, ‘’Demokrasilerde milletin sözünün üstüne söz yoktur.
Milletimizin kararından sonra artık ekonomiye, ekonomik sorunların çözümüne çok hızlı bir şekilde odaklanmalıyız.
Önümüzdeki süreçte belirsizliklerin son bulacağına, iç ve dış teröre karşı daha sağlam adımlar atılacağına ve ekonominin rayında gideceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
ATEŞİN SÖNMESİNİ BEKLİYORUZ
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi Başkanı Onur Özkul, iş dünyası olarak, uygulamaya başlanacak olan yeni sistemle daha etkili ve ivedi kararların alınmasını, bürokrasinin minimuma inmesini, ekonomideki ateşin sönmesini, belirsizliklerin ortadan kalkmasını beklediklerini anlattı.
Artvinli Sanayici İşinsanları, Yönetici, Serbest Meslek Mensupları Derneği (ARSİYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Durmuş da, ‘’Bundan sonrası artık birlik ve beraberlik içerisinde ülkemizi refaha, özgürlüğe ve güçlü ekonomiye ulaştıracak çalışmalara imza atmak zamandır. Yeni dönemde Türk iş dünyası olarak bizler de üzerimize düşeni yapmalı ve daha çok üretmeliyiz” diye konuştu.
KAZANAN MİLLET OLDU
Batı Trakyalı Yönetici, Sanayici ve İş Adamları Derneği (BATISİAD) Başkanı Ahmet Er, seçimin kazananının millet olduğuna dikkati çekerek, ‘’Artık vakit, ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanma vaktidir. Şimdi hep birlikte üzerimize düşeni yaparak Türkiye’yi hedeflerine daha güçlü yürüyen bir ülke yapmalıyız” dedi.
Bebe Çocuk Konfeksiyon Sektörü Sanayici ve İş Adamları Derneği (BEKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız ise, sonuçlarının Türkiye’nin küresel bir güç olma hedefine ciddi anlamda katkı koyacağını düşündüklerine vurgu yaptı.