Olay Gazetesi Bursa

Kahve falının padişah cariyelerine dayanan ilginç hikayesi

Kimi bu hurafeye inanmaz kimi fincanını kapatmadan duramaz.

Türk dünyasının vazgeçilmez içeceği olan kahvenin yalnızca hatırı değil sohbeti, muhabbeti, falı da var.

Kimi bu hurafeye inanmaz kimi fincanını kapatmadan duramaz.

Hatta öyle ki kahve falı teknolojiye bile ayak uydurdu. Fincanlarınızın fotoğraflarını gönderdiğiniz programlar falınızı yorumluyor. Peki bu kahve falı meselesini ilk kim ortaya çıkardı? Cevabı sizi şaşırtmayacak.

Kahvenin bulunuşu

Bir rivayete göre; kahveyi bulan bir çoban. 8. yüzyılda yaşayan bu çoban, bir gün kırmızı bir meyve buluyor. Önce hayvanlarına yediriyor, hayvanların hiç olmadığı kadar enerjik olduğunu görünce kendisi de yiyor. Böylece kahve keşfedilmiş oluyor. Kahvenin topraklarımıza gelişi ise Yavuz Sultan Selim’in Yemen’i alması ile oluyor. Yemen Valisi’nin saraya jest olması için kahve yollamasıyla kahve Türkler arasında yayılmaya başlıyor.

Cariyelerin işi

Kahve falının hikayesi ise oldukça ilginç. Osmanlı’da sarayda yaşayan cariyelerin dedikodu yapması ve birbirleriyle kavga etmesi yasaktı. Hatta birbirlerini sevmeyenler, fincana bakarak birbirlerini çeşitli hayvanlara bile benzettiler. İşte cariyelerin bu söylemleri zamanla kahve falına dönüştü. Araştırmalara göre de kahve falı sadece Türk dünyasında görülmektedir.