Olay Gazetesi Bursa

Karşılıksız çeke karekod ayarı

Karekod uygulaması ve son dönemde yapılan hukuki düzenlemeler karşılıksız çek sayısını azaltırken, çeke de itibar kazandırıyor.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, bu yılın ilk yarısında 376,4 milyar lira tutarında 10,2 milyon adet çek keşide edildi. Geçen yılın ilk yarısında ise 10,8 milyon adetlik 344,5 milyar lira tutarında çek düzenlendi. Ocak-haziran döneminde karşılıksız işlemi yapılan çek adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,8 azalarak 385,8 bin adetten 251,4 bine geriledi. Çek tutarı da yüzde 30,7 düşüşle 13,3 milyar liradan 9,2 milyar liraya düştü. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede çekin, ticaretin etkin ve güvenli yürütülmesi açısından oldukça önemli bir ödeme ve kredilendirme aracı olduğunu belirtti. Geçen yıl 706 milyar liralık 21,2 milyon adet çekin bankalara ibraz edildiğini ifade eden Akdeniz, bu yılın ilk 6 ayına bakıldığında toplam tutarı 376,4 milyar lira olan 10,2 milyon adet çekin tahsilat için bankalara ibraz ediliğini vurguladı. Akdeniz, bu rakamların hem adetsel hem de tutar olarak geçmiş yıllardaki gelişimine uygun olduğunu kaydetti.

TÜM BİLGİLERE ULAŞILIYOR

Karşılıksız çek keşide edenlerin yüzde 80’inin geçmişte de aynı işlemi yapan kişilerden oluştuğunu dile getiren Akdeniz, ”Çek ile yapılan sahtekarlığın önüne geçilmesi noktasında KKB olarak harekete geçtik ve geliştirmiş olduğumuz Karekodlu Çek Sistemi ile bu sürece dur diyerek ülke ekonomisi için önemli bir adım attık” dedi. Akdeniz, Karekodlu Çek Raporu sayesinde alınan bir çekin bankanın kayıtlarında mevcut olup olmadığı bilgisinden, keşidecinin son 5 yılda düzenlediği çeklerin ödenip ödenmediğine, ilk çekin ve son çekin ne zaman düzenlendiğine, düzenlenen çeklerin ortalama tutarı gibi çek keşidecisinin çek ödeme geçmişini ve güvenilirliğini ortaya koyan pek çok veriyi saniyeler içinde ulaşılabilir hale getirdiklerini bildirdi.

RAPOR ÜCRETİ 60 KURUŞ

Ocak ayında karekodlu çek kullanımının zorunlu hale gelmesiyle 2016 yılında yüzde 3,7 olan karşılıksız çek oranının, 2017 yılında yüzde 2,5’e düştüğünü ifade eden Akdeniz, şöyle devam etti: ”Karekodlu çekin kullanımının yaygınlaşması karşılıksız çek oranını düşürüyor. Bununla birlikte, karekodlu çekten öngörülen faydanın tam olarak sağlanabilmesi için çek kabul eden kişiler tarafından karekodun okutularak rapor alınması ve alınan rapordaki bilgilerin doğru şekilde yorumlanması önem arz ediyor. KKB olarak, biz bu konuda tüm alt yapıyı tamamladık ve kullanıma hazır hale getirdik. Ayrıca rapor ücretini 60 kuruş gibi oldukça düşük bir rakam ile belirledik. Böylece maliyet kaygısı nedeniyle kullanım engelini de ortadan kaldırmış olduk.”