Olay Gazetesi Bursa

Kendi enerjisini üreten restoran

Büyükşehir Belediyesi'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelim projeleri devam ederken, BURFAŞ da kullandığı enerjisini üreten ve atıklarını çevreye zarar vermeden geri dönüştürebilen çevreci bir restoranı kente kazandırmak için düğmeye

Büyükşehir Belediyesi belirli alanlara kurulan güneş panelleri ile güneşten, ana içme suyu hattına kurulan tribün ile sudan, katı atık depolama sahasına kurulan tesis ile metan gazından elektrik üreterek, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ağırlık verirken, BURFAŞ ile bu alandaki çalışmalarına bir yenisini daha ekliyor. 

BURFAŞ, Hüdavendigar Kent Parkı’na kurmayı planladığı Green Park Restaurant ile hem tesisin ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretecek hem de tesiste oluşan atıkları çevreye zarar vermeden geri kazanacak. BURFAŞ’ın, Yıldırım Kaymakamlığı ve Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi işbirliğinde BEBKA desteğiyle Hüdavendigar Kent Parkı’nda hayata geçirmeyi planlandığı Green Park Restaurant projesi, Gölpark Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. 

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık örnek bir çalışmanın daha hayata geçirildiğini belirterek, “Bu çalışmada Atık azaltma ve geri dönüşüm yöntemiyle mutfak atıkları ile yaklaşık 500 dönüm arazi üzerine kurulu Hüdavendigar park alanının yeşil atıklarından gaz ve enerji ihtiyacı karşılanacak. Yağmur suyu ve atık suyu toplayarak tekrar bahçe ve tuvaletlerde kullanım sağlayarak su tasarrufu sağlanacak. Yine ‘Vejetaryen ürünlerin menüde yer alması’, ‘diyet ürünlerin menüde yer alması’, ‘GDO’lu ürünlerin menüde yer almaması’ da sürdürülebilirlik açıdan önemli uygulamalar. Çatısında organik tarım yaparak müşterilerine sağlıklı ve doğal ürünler sunacak olan restoran, ısı pompası, jeotermal enerji ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak karbon salınımını da azaltacak. 2023 hedeflerine ulaşmada hizmet sektörümüz için BURFAŞ Green Restaurant Projesi Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projesi olacaktır” diye konuştu. 

Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Enerji Teknolojileri Uzmanı Doç.Dr. M. Ziya Söğüt de projenin teknik özellikleri hakkında bilgi verdi. Restoranın 250 metrekare kapalı, 500 metrekare de açık alana sahip olacağını belirten Söğüt, Hüdavendigar Kent Parkı’ndaki yaklaşık 400 bin metrekare çim alandan elde edilen günlük 100 kilogram organik atıktan, yıllık 81 bin metreküp biogaz, 211 bin 500 kilovat saat elektrik ve 212 bin kilovat ısı elde edileceğini, tesisin enerji ihtiyaçlarının fazlasıyla karşılanacağını vurguladı