Olay Gazetesi Bursa

Kolonileşmenin son adresi: Ay

E-ticaret devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, 2024'te Ay'a göndereceği uzay aracını takdim ederken 'uzayı kolonileştirme' hedefini koydu.

Dünya’nın 8’inci kıtası olarak nitelenen Ay’a yolculuk yeniden rağbet görmeye başladı. Bu kez ABD’li e-ticaret devi Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, 2024’te Ay’a göndereceği uzay aracını takdim ederken, uzayı kolonileştirme hedefini koydu. Dünyanın en değerli şirketinin CEO’su ve dünyanın en zengin kişisi konumundaki Jeff Bezos, aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump’a muhalefetiyle tanınıyor.

Washington Post gazetesinin de sahibi olan Bezos, Washington DC’de düzenlediği basın toplantısıyla, 2024’te Ay’a insan ve donanım taşıması tasarlanan uzay aracının tam boy modelini tanıttı. ‘Mavi Ay’ (Blue Moon) adı verilen insansız uzay aracı, tekrar kullanılma özelliğine sahip olacak. 

Bilimsel aletler, uydular ve arazi araçları taşıması öngörülen Mavi Ay için üretilen yeni roket motoru BE-7, 4 bin 535 kiloluk itici kuvvet çıkarıyor. 

Bezos, ”Artık Ay’a geri dönme vakti, bu kez kalmak üzere” diyerek gelecek vizyonunu çizdi. Ünlü işadamı, potansiyel müşteriler ve NASA yetkililerinden oluşan topluluğa, ‘Mavi Köken’ (Blue Origin) adını verdiği uzay araştırmaları şirketinin Ay’la ilgili hedeflerini de anlattı.

Ay’da ne yapacak?

Mavi Ay, Dünya’dan Ay’a ulaşmasına yetecek kadar yakıtla havalanacak. Kendi kendine çalışan 4 arazi aracı taşıyabilecek ve Ay’ın yüzeyine yüklerini indirecek. Ay’ın yörüngesine uydu yerleştirecek. Yakıt yüklü olarak Dünya’dan fırlatıldığında 13 bin 500 kilodan biraz daha ağır çekecek olan Mavi Ay’ın ağırlığı Ay’a inmeye yaklaşırken 3 bin 170 kilo civarına düşmüş olacak.

Mavi Ay’ın kraterlerde buz tortuları bulunan Güney Kutbu’na inmesi planlanıyor. Buzlardan elde edilecek suyun parçalanarak hidrojen elde edilmesiyle üretilecek yakıt sayesinde uzay aracının Güneş Sistemi’nde başka seferlere çıkabilmesi öngörülüyor.