Olay Gazetesi Bursa

Korkutan rapor: Salgınlar hayatımızdan hiç çıkmayacak

Birleşmiş Milletler (BM) yeni bir rapor yayımladı.

Birleşmiş Millletler (BM) tarafından yeni yayımlanan bir raporda, dünyanın yeni tip koronavirüs (Covid-19) krizinin ekonomik ve toplumsal semptomlarını tedavi ettiği, ancak pandemiye neden olan habitat yıkımı, iklim değişikliği, küresel ısınma ve yükset et tüketimi gibi çevresel koşulları iyileştirmek için hiçbir çaba göstermediği belirtildi. Araştırmacılar, bu kapsamda gelecek yılarda Covid-19 gibi hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarda ve salgınlarda artış görüleceği konusunda uyardı.

Yaban hayatı ve hayvancılık, insanları enfekte eden çoğu virüsün kaynağını oluşturuyor. BM raporu, et tüketimi için için artan talep, daha yoğun ve sürdürülemez tarım, yaban hayatının daha fazla kullanılması, küresel seyahatlerin artması ve iklim krizi de dahil olmak üzere bir dizi salgın nedenine işaret ediyor. Ayrıca birçok çiftçi, bölge ve ülkenin ticarete zarar verme korkusu nedeniyle salgın ilan etme konusunda isteksiz olduğunu belirtiyor.

VAHŞİ YAŞAMIN ÖNEMİ…

BM raporunun yazarlarından Inger Andersen, koronavirüs salgının önceden yüksek ölçüde öngörülebileceğini belirterek, “Covid-19 belki şu an yaşadıklarımızın en yaygın olanı, ama kesinlikle yaşadığımız ilk ölümcül salgın değil. Temel nedeni ise insanların vahşi yaşama verdiği zarar” ifadelerini kullandı. Raporda ayrıca hükümetlerin sağlık konusundaki yaklaşımının yetersiz ve geçici olduğu belirtildi. İnsanlığın Covid-19’a hazırlıksız yakalandığını aktaran çalışmanın yazarları, şu anda koronavirüsün tedavisi bulunsa bile bunun gelecekte aniden ortaya çıkacak salgınlar için etkili olmayabileceği bildirdi. Araştırmacılar bu yüzden insan, hayvan ve çevre sağlığını bir arada değerlendirilmesini şart koşan “tek sağlık” yaklaşımını önerdi.

GELECEKTE HAFİF KALCAK…

ABD’deki Emory Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalık uzmanı Thomas Gillespie, “Zoonotik hastalıkların gelecekte yayılması için birincil riskler, tropik ortamların ormansızlaştırılması ve özellikle yüksek popülasyonlardaki domuz ve tavukların büyük ölçekli endüstriyelde kullanılması. Bir kriz noktasındayız. Vahşi, dünyaya karşı tutumlarımızı kökten değiştirmezsek, işler çok daha kötüye gidecek. Şu anda deneyimlediğimiz salgın hafif görünecek” ifadelerini kullandı.

DÜNYADA SADECE İNSANLAR YOK

UNEP Vahşi Yaşam sorumlusu Doreen Robinson, ‘Dünya sadece insanlardan oluşmuyor. Hayvanlar, bitkiler, toprak, denizler ve atmosfer bir bütünün parçası’ diyor.