Olay Gazetesi Bursa

Kozanın uzun yolculuğu

Türkiye genelinde damızlık ipek böcekçiliği yapan 3 köyden biri olan İnegöl'e bağlı İhsaniye Mahallesi'nde hasat devam ediyor.

ABDULLAH TANIŞ

 

Yaklaşık 300 kilogram rekolte beklenen İnegöl’e bağlı İhsaniye’de evlerinin bahçesinde ipek kozası ayıklayan mahalle sakinleri, 40 günde 20 bin lira gelir elde edecekler. Hasadı yapılan kozalar, Bursa Kozabirlik’ten gelecek olan yetkililere ürünlerini teslim edilecek. 

Mahallede ikamet eden 5 hanedeki kadınlar, damızlık ipek böcekçiliği üretimi yapıp, hasadını da kendi elleri ile yapıyorlar. 100 yılı aşkındır süren geleneği devam ettiren kadınlar, üretimin git gide azaldığını söylediler. 75 yaşındaki Emine Buran, “45 yıldan bu yana koza üretimi yapıyorum. Önceden kozayı götürüp satardık. Önceden ilaç yoktu, daha güzel üretim yapılırdı. Şimdi ilaç kullanımı ile beraber sıkıntı yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda 10 hane koza üretimi yapardı. Şimdi ise 5 hane kaldı. 45 günde koza üretimi yapıyoruz. İlk defa hasat bayrama denk geldi. Mecburen hasat yapmak zorundayız” dedi.

Koza üreticisi Ahmet Aygün ise, “Ben kendimi bildim bileli üretim yapıyoruz. Kozanın zamanı geldiği zaman hasadı beklenmez. Asıl bayram, ürünlerimizi teslim ettikten sonra olacak” diye konuştu.

BEŞ HANEYE DÜŞTÜ

İhsaniye Mahallesi Muhtarı Hayati Çiçek de, “Önceki yıllarda 10 civarında üretici vardı. Bu sene 5 haneye düştü. Her yıl düşme aşamasında. İşte burada Büyükşehir Belediyesi ve Koza Birlik’e büyük iş düşüyor” şeklinde konuştu.

Bu yıl koza festivali yapacaklarını aktaran Çiçek, “Büyükşehir Belediyemiz söz verdi, festival olacak. İnşallah festival gerçekleşir. Önemli olan üreticimizi motive etmek. İpek böceği İnegöl’ün Bursa’nın gözbebeği. Geçen yıl 500 kilo üretim yapılıyordu, bu sene ise 300 kilo rekolte bekliyoruz. Yaklaşık kazanç ise 20 bin lira civarında” dedi.