Olay Gazetesi Bursa

Küçükbaş hayvancılık daha çok desteklenmeli

Kırmızı et açığının kapatılmasının yolunun küçükbaş hayvan üretiminin artırılmasından geçtiğini vurgulayan TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, erken kuzu ve oğlak kesimlerinin önlenmesini istedi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvancılığın daha çok desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Çelik, küçükbaş hayvan sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Keçinin son 20 yılda değişen iklim ve coğrafi koşullara uyum yeteneği ve sahip olduğu farklı ürünleriyle hayvansal ürün pazarında adından en çok bahsettiren hayvan türü olduğunu belirten Çelik, dünyada keçi sayısının diğer türlerin aksine giderek arttığını ifade etti. 1990 yılında 589 milyon baş olan keçi varlığının şu anda 1 milyar başın üzerine çıktığını kaydeden Çelik, Türkiye’de istatistiklerin ruhsatlı mezbaha ve deri üzerinden hesaplandığına işaret etti. Çelik, ”Kasaplık güç oranı üzerinden hesaplama yapıldığında koyun ve keçiden elde edilen et miktarının en az 250-300 bin ton olduğunu söylemek mümkündür” dedi.

260 BİN AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI

Türkiye’de yerli koyun ve keçi ırklarının verimlerinin son derece düşük olduğunu dile getiren Çelik, ”Kırsal kesimde toplamda 260 bin aile geçimini koyun ve keçi yetiştiriciliğinden sağlamaktadır. Bu sayının yaklaşık dörtte biri keçi işletmeleridir. Birlik olarak misyonumuz, ırklarımızı ıslah ederek birim hayvan başına süt ve et üretimini artırmaktır. Küçükbaş hayvana verilen önem arttıkça hem yetiştiricilik yapan aileler için faydalı olacak hem de ülkemizin hayvansal ürünleri artacaktır. Bu yüzden küçükbaş hayvancılık daha da desteklenmeli” diye konuştu. Çelik, son 10 yılda küçükbaş hayvan varlığının artışına bakıldığında uygulanan destekleme politikalarının olumlu sonuçlar verdiğinin görüldüğünü belirtti.

KREDİ İMKANI SAĞLANMALI

Kırmızı et açığının kapatılmasının yolunun küçükbaş hayvan üretiminin artırılmasından geçtiğine dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti: ”Burada önemli bir husus da erken kuzu ve oğlak kesimlerinin önlenmesine ilişkin tedbirlerin alınmasıdır. Bunun için de kuzu ve oğlakların da destekleme kapsamına alınmaları gerekmektedir. Ülkemizde koyun, keçi işletmeleri başına düşen küçükbaş sayısı ekonomik üretim için son derece düşüktür. Yetiştiricilerimize verimli işletmelerin oluşturulması için ucuz kapasite artırım ve modernizasyon kredileri imkanı sağlanmalıdır.”