Olay Gazetesi Bursa

Kütüklerde istiridye mantarı yetiştiriyorlar

Giresun'daki orman köylüleri, üst kısmı kesildikten sonra doğada çürümeye terk edilen kütüklerde istiridye mantarı yetiştirerek ekonomik gelir elde ediyor.

Ordu-Giresun Orman Kooperatifleri Birliği, Giresun Orman İşletme Müdürlüğü ve Dereli Kaymakamlığı iş birliğiyle, “Doğal Ortamda Kayın Mantarı Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında, Akkaya köyünde istiridye mantarı yetiştirilmeye başlandı.

Yaklaşık bin 500 rakımda 30 hektar ormanlık alanda kütüklerde yetiştirilen mantarla, geliri az orman köylüsüne ekonomik katkı sağlanması hedefleniyor. Projenin, Giresun ve Ordu’da yaygınlaştırılarak Avrupa’ya ihracı da amaçlanıyor.

Ordu-Giresun Orman Kooperatifleri Birliği Başkanı Abdullah Güven, Yaptığı açıklamada, “Bunu yaygınlaştırdığımızda 38 kooperatifte 800 kişiye iş imkanı düşünüyoruz. İnşallah Ordu ve Giresun’da bu işin tamamını yaparız. Yıllık 30 ton civarında üretim planlıyoruz. Genelini düşünürsek, 30 kooperatiften 120 ton gibi bir mantar üretimi olacağını, bunun da gelir getireceğini düşünerek bu işi başlattık” dedi.

“Çürüyen kütük, mantarın büyüme ortamını oluşturuyor”

Proje danışmanı, orman mühendisi Ali Hıdır ise Doğu Karadeniz’in tamamında yetişen kayın ağaçlarının kesiminin Orman Genel Müdürlüğünce yapıldığını ifade ederek, “Ormanda kalan ağacın dip kütükleri, tamamen çürümeye terk ediliyordu. Bunlar, çürümeye başlama aşamasında mantarın büyüme ortamını oluşturuyor” dedi.