Olay Gazetesi Bursa

Mobil ve elektronik imza sayısı 2 milyonu aştı

Elektronik yazışmalarda ıslak imza yerine geçen elektronik ve mobil imza sayısı, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 24 artarak 2 milyonu geçti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerinden derlenen bilgilere göre, 2013 sonu itibarıyla üretilen mobil elektronik sertifika sayısı 297 bin 996 iken, 2014 sonunda yüzde 20 artışla 357 bin 59’a ulaştı. 2015 sonunda toplam üretilen mobil elektronik sertifika sayısı da yüzde 11 artışla 396 bin 247’ye yükseldi.

Uluslararası standartlara uyum kapsamında algoritma ve parametrelerde yapılan değişikliklere uyum sürecinde mobil elektronik imza altyapısını destekleyen SIM kartların algoritmalarla uyumlu olmaması nedeniyle aktif mobil elektronik sertifika sayısı 2013 sonunda 23 bin 161 iken, 2014 sonunda bu sayı 21 bin 473’e düştü. Sorunların çözülmesinin ardından 2015 sonu itibarıyla aktif mobil imza sayısı yüzde 39’luk artışla 29 bin 915 oldu.

Söz konusu dönemde elektronik imza (e-imza) sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 27,5 artışla 1 milyon 644 bin 705’e ulaştı.

Böylece elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarının 2015 sonu itibarıyla oluşturdukları toplam sertifika sayısı bir önceki yıla göre yüzde 24 artarak 2 milyon 40 bin 952 oldu.

Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde, e-imza ile kayıtlı elektronik posta konusunda uluslararası standartlara uygun hizmet verilmesinin sağlanması, e-imzanın yaygınlaştırılması ve etkin kullanılması amacıyla birlikte çalışabilirliğin sağlanması ve güvenliğin artırılması BTK’nın öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.

Özel şirket ve kamu kurumlarının birçoğunda uygulanmaya başlanan mobil ve elektronik imza sayesinde, elektronik ortamda gerçekleşen dilekçe ve yazışmalarda ıslak imza dönemi sona erdi. Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan e-imza, 5070 sayılı Kanun uyarınca ıslak imza ile eşdeğer olup, bilgisayarla yapılan işlemlerde kullanılıyor. Elektronik imzanın atılabilmesi için kişiye ait bir Nitelikli Elektronik Sertifika’nın (NES) olması gerekiyor.

Elektronik imzanın, mobil imza yetkisi verilen GSM operatörlerinin SIM kartlarına yüklenmesi olarak tanımlanan mobil imza ise herhangi bir işlemin onaylanması için istenen ıslak imza yerine geçiyor.