Olay Gazetesi Bursa

Nazilli’de 1 Asırdır El Kadayıfı Üretiyorlar

Aydın’ın Nazilli ilçesinde kadayıfçılık mesleğini sürdüren Engin Topçuoğlu, dededen kalma mesleklerinde ailenin 3. kuşak kadayıfçısı olduğunu ifade eden kadayıf ustası Topçuoğlu, “Dedemden kalma kadayıfçılık mesleğini eşim ile birlikte devam ettiriyoruz.

Teknolojinin yaptığı ile el yapımı yapılan kadayıfın lezzetinde çok büyük fark olduğunu ve bundan dolayı da halkın el yapımı kadayıfı tercih ettiğini ifade eden usta Topçuoğlu, “El yapımı yapılan kadayıf 3 gün sonra küflenirken, fabrikalarda yapılan kadayıflar 40 güne kadar küflenmez. Biz küflenmemesi için kadayıfın içine bir katkı maddedi koymuyoruz. 3 kuşaktır Nazilli’de hizmet veriyoruz ve çok şükür hala daha tercih ediliyoruz. Bayramda 24 saat çalışıyoruz. Hatta Bayramda 2 kilo kadayıf almak için 3 saat bekleyenler oluyor. 100 yıla yakındır aynı tatta ve taze günlük kadayıf üretebildiğimiz için şehir dışından da birçok müşterimiz oluyor” diye konuştu. “MESLEĞİMİZ YOK OLACAK” Mesleklerinin çırak yetişmediği için yok olacağını söyleyen ve devletin bir çözüm bulmasını istediğini isteyen usta Topçuoğlu, çırak yetiremediğinden yakındı. Topçuoğlu, “Ben 30 seneden fazladır bu mesleği icra ediyorum. İnanın dedemden kalmasa ne babam, babamdan kalmasa ne de ben bu mesleği sürdürürdük. Yani çırak yetişmiyor. Bu yok olmaya yüz tutmuş meslekleri kaybetmemek adına devletin bir şeyler yapması gerekiyor. Herkes üniversite mezunu oluyor fakat işsiz olarak geziyor. Oysa ki el emeği isteyen bu zanaatkar mesleklere yönelen geçlerimiz olsa bu meslekler hiçbir zaman yok olmaz. Devlet, sanat okullarına yok olmaya yüz tutmuş meslekleri temsil eden bölümler açarak, gençlerimizi bu mesleklere yönlendirebilir.”