Olay Gazetesi Bursa

Öfkeli bir İslam dünyası oluştu

Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İslam dünyasında bugüne kadar farklı mezheplerin, anlayışların hep zenginlik olarak geldiğini belirterek, “Ama şimdi aynı coğrafyada, aynı mahallede, aynı ülkede insanlar birbirine hayatı zindan etmeye

ASLIHAN AYDIN 

 

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (BUSİAD) önceki akşam Podyum Davet’te gerçekleştirilen geleneksel iftar programında yaptığı konuşmada, ramazan ayının mevcut hayat telaşesi içinde bir soluklanma, düşünme ve öz muhasebe yapma fırsatı sunduğunu söyledi. 

Bu dönemde dini mesajların daha yakından takip edilebileceğini ifade eden Bardakoğlu, “Ama ne hikmetse televizyon programları açısından söylüyorum, ramazan programları ya melankoli ya da abartılı menkıbelerden ibaret bilgilerle geçiyor. İslamı, evrensel din olarak algılamak yerine bu çağa bir türlü temas etmeyen menkıbelerden oluşuyor gibi geliyor. Ramazan ayı, dinin aydınlık bilgisiyle buluşma zamanı olmalı” ifadelerini kullandı.

KİŞİSEL KANAATLER DİN GİBİ ANLATILIYOR

‘İslam sevgi, hoşgörü dinidir’ demekle toplumda sevgi ve hoşgörü olmayacağını ifade eden Bardakoğlu, ”57 İslam ülkesi var ve insanlarımız birbirine öfke kusuyor, birbirinin boğazını sıkıyor ve birbirine hep mesafe koyuyor. Bir türlü o huzuru, ahengi sağlayamıyor” diye konuştu. 

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İslam dünyasında Allah’ın Peygamberin dediğinin dışında insanların kişisel kanaatlerinin din olarak anlatılmaya başladığından da yakındı. İslam dünyasında bugüne kadar farklı mezheplerin, anlayışların hep zenginlik olarak geldiğini dile getiren Bardakoğlu şöyle devam etti: 

“Ama şimdi aynı coğrafyada, aynı mahallede, aynı ülkede insanlar birbirine hayatı zindan etmeye başladılar, birbirinin boğazını sıkmaya başladılar. Öfkeli bir İslam dünyası oluştu. Niçin öfkeli? Bir defa kendini son derece geri kalmış görüyor. Bu sefer sorumlu bulması lazım. Suçlu kimdir? Ötekidir. Öteki olmasaydı ben böyle olmayacaktım diyerek telafi mekanizmasını işletiyor ve kendine dönüp bakmıyor.”

KUTUPLAŞMA ARTTI

Günümüz İslam dünyasında bireylerin iki kişilikli olmaya başladığını ifade eden Ali Bardakoğlu ”Yaşadığı hayat itibariyle devletin kanunları, üyesi olduğu grubun kuralları itibariyle de bir başka geçerlilik ölçütü var. Hatta cemaati, tarikatı falan varsa, bağlı olduğu bir şeyh, efendi varsa, bir de onun onayı geçerlilik ölçütü oluşursa, üç ayrı yolu olan bir insan tipi oluşturuyor. İslam dünyasında her an, her şeyi yapabilir bir insan tipolojisi çıktı” dedi. 

BUSİAD Başkanı Günal Baylan ise Türkiye’de gerek dini gerek siyasi anlamda kutuplaşmanın son derece arttığını savundu.