Olay Gazetesi Bursa

Otel denetimleri sıklaştırıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yaz sezonunun açılmasıyla birlikte yerli ve yabancı turistlerin tatillerini en iyi şekilde geçirmelerini sağlamak için otel denetimlerini yoğunlaştırırken, son 6 ayda otellerde 3 bin 134 denetim yapıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, turizm tesislerinde zaman zaman ortaya çıkan gıda enfeksiyonu ve zehirlenme vakalarının önüne geçmek için Bakanlık tarafından son 6 ayda otellere yönelik denetimler artırıldı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce hazırlanan rutin kontrol planı, ihbar, şüphe ve şikayetlere ilave olarak yaz sezonunun başlaması nedeniyle turizm tesislerinin yoğun olarak faaliyet gösterdiği illerde bulunan işletmelere denetimler sıklaştırılırken, taklit ve tağşiş yapılarak tüketicinin aldatılmasının engellenmesi ve sağlığa zararlı üretim yapan firmaların ürünlerinin tespit edilmesi amacıyla alkollü içecekler, bal, süt ürünleri, peynir, et ve et ürünleri gibi ürünler öncelikli olarak denetlendi.

Açıklamaya göre Bakanlık, son 6 ayda 918’i Antalya, 360’ı İstanbul, 335’i Muğla, 216’sı Nevşehir, 132’si İzmir, 96’sı Ankara ve bin 77’si diğer iller olmak üzere toplam 3 bin 134 otelin gıda depoları, yemek hazırlama ve servis yerleri başta olmak üzere restoranları denetledi.

41 işletmeye para cezası

Bu işletmelerden 41’ine idari para cezası uygulanırken, bir işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

İşletmelere uygulanan 41 idari yaptırımdan 15’i bozulmuş, kokuşmuş, ambalajı ürüne zarar verecek şekilde hasar görmüş veya son tüketim tarihi geçmiş ürünleri bulundurduğu tespit edilen iş yerlerine, 8’i kayıt yaptırmadan faaliyette bulunduğu tespit edilen iş yerlerine, 7’si Türk Gıda Kodeksine uygun üretim yapmayan işletmelere, 6’sı hijyen esaslarına aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilen iş yerlerine, 5’i de Kanunun diğer hükümlerine aykırılık tespit edilen iş yerlerine olmak üzere toplam 149 bin 284 lira para cezası kesildi.

Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli tesislerin mutfak bölümlerine yasal yaptırım uygulanması halinde söz konusu işletmeye ait denetim sonucunun İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine bildirilmesi ve tesislere gerçekleştirilen resmi kontrollerin turizm sezonu süresince sıklaştırılması hususunda 81 İl Müdürlüğüne talimat verdi. Otel denetimlerine başta turizm sezonu olmak üzere tüm yıl boyunca devam edileceği bildirildi.