Olay Gazetesi Bursa

Otomotiv için 2015, 4 alanda rekor yılı olacak

Otomotiv sanayisinin bir önceki yıla göre yüzde 33,4 büyüme kaydettiğini dile getiren OSD Başkanı Önen, 2015'in üretim, ihracat, pazar ve istihdamda rekorların kırıldığı bir yıl olacağını vurguladı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan ‘2015 Ocak-Ekim Dönemi Değerlendirme Raporu’ açıklandı.

Otomotiv sektörünün 2015 yılının ilk 10 ayında gösterdiği performansın değerlendirildiği raporla ilgili açıklamalarda bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 2015’te iç pazarın 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 33,4 büyüdüğünü ve ihracatın adet bazında yüzde 11,7 artış gösterdiğini söyledi.

İç pazarda hızlı büyümenin eylül ve ekimde seçimler nedeniyle yavaşladığına dikkat çeken Önen, yeni ürünler, yeni yatırımlar ve Avrupa pazarının toparlanmasının otomotiv sanayisinin kararlı büyümesine destek olduğunu kaydetti. 2015 yılındaki ihracat artışına paralel olarak üretimin 1 milyon 350 bin adedin üzerine çıkmasının beklendiğini ifade eden Önen, bu rakamın 2011’deki 1 milyon 190 bin adetlik rekorun yaklaşık 150 bin adet üzerinde olduğunu hatırlattı. Kudret Önen, artan ihracat adetlerine rağmen euro/dolar paritesi sebebiyle ihracat rakamlarında dolar bazlı göreceli gerilemeye karşın euro bazlı artış görülmekte olduğunu belirtti.

ÜRETİM VE İHRACAT ARTACAK

Önen, 2014 ve 2015 döneminde yatırımlarla sanayinin üretim kapasitesinin 1 milyon 750 bin adede ulaştığını dile getirerek, üretim ve ihracatta ciddi artışlar gerçekleşmeye başladığını söyledi. Önen, “2015 yılı üretim, ihracat, pazar ve istihdam açısından rekorların gerçekleşeceği yıl olacak” dedi.

Üretimde yeni bir rekor anlamına gelen 1 milyon 350 bin adede karşılık ihracatta 970 bin adetle rekor bir yıl beklediklerine vurgu yapan Önen, 2016 yılında tamamlanacak yeni yatırımların katkısıyla sanayinin daha da yüksek üretim ve ihracat adetlerini gerçekleştireceğine de inandıklarını  kaydetti.

500 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Kudret Önen, “Sanayimiz artık 50 bin kişi ana sanayide olmak üzere değer zinciri içerisinde yaklaşık 500 bin kişiye istihdam sağlıyor. Özetle otomotiv sanayisi faaliyetlerinde meydana gelebilecek herhangi bir artışın değer zinciri üzerinde oluşturacağı etki son derece açık” diye konuştu. Önen, otomotiv sanayisinde ortaya konan her bir ek istihdamın çarpan faktörü ile toplamda yüzde 10’a varabilecek istihdam artışı oluşturma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

OTOMOTİV SANAYİ MÜSTEŞARLIĞI KURULMALI

Önen, Türkiye ekonomisi içindeki yeri dikkate alındığında, otomotiv sanayisini ilgilendiren tüm mevzuatın tek bir çatı altında toplanmasıyla sektörün hareket kabiliyetinin geliştirilebileceğinin gözardı edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Önen, tüm bu olgular ışığında strateji oluşturmak, ileriye dönük daha iyi hedefler koymak, mevcut ilişki ve sektöre verilen önemi daha iyi noktalara çekebilmek adına ‘Otomotiv Sanayi Müsteşarlığı’nın kurulmasının en büyük arzuları olduğunu söyledi. Asgari ücretin artırılmasının otomotiv sanayisini dolaylı etkileyeceğini ve maliyetleri artıracağını dile getiren Önen, “Gerekli önlemlerin alınacağını düşünüyoruz. Bekleyip göreceğiz” dedi.

YÜZDE 33 BÜYÜME KAYDEDİLDİ

‘Otomotiv Sanayii 2015 Ocak-Ekim Dönemi Değerlendirme Raporu’na göre, toplam pazar 2014 yılı aynı dönemine göre yüzde 33,4 büyüme kaydederek 760 bin adet düzeyinde gerçekleşti. 

Toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,2 arttı ve 1 milyon 107 bin adede ulaştı. 2015 yılı Ocak-Ekim döneminde otomotiv sanayi ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 11,7 oranında arttı ve 807 bin adet oldu. Rapora göre, geçen yıl aynı dönemde 722 bin adet araç ihraç edilmişti.

Üretimin mevcut şekilde devam etmesi durumunda 2015 yılında 1 milyon 350 bin adede ulaşılması ve otomotiv sanayisinde rekor üretimin gerçekleştiği yıl olması bekleniyor.