Olay Gazetesi Bursa

‘Para politikası daha sade olacak’

TCMB enflasyon tahmininde bir değişiklik yapmazken, yeni Başkan Çetinkaya'nın açıklamaları dikkat çekti. Çetinkaya, ''Para politikası duruşunun daha açık ve öngörülebilir olduğu bir sisteme geçmeyi planlıyoruz'' dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yeni dönemde tercihlerinin daha sade ve öngörülebilir bir para politikasından yana olacağını söyledi.

Çetinkaya, yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu dün açıkladı. Ekonomik koşullar, politika duruşu ve varsayımları çerçevesinde gelecek döneme dair enflasyon tahminlerinde bir önceki rapora göre değişiklik yapmadıklarını belirten Çetinkaya, ”Enflasyonu düşürmeye odaklı ve kararlı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5’lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını; 2016 yılında yüzde 7,5’e; 2017 yılında ise yüzde 6’ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz” dedi. Gelecek dönemde para politikası duruşunun enflasyon görünümüne bağlı olmaya devam edeceğini dile getiren Çetinkaya şöyle devam etti: ”Merkez Bankası olarak, enflasyon beklentilerini, fiyatlama davranışlarını ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeleri dikkate alarak para politikasındaki sıkı duruşumuzu gerekli gördüğümüz süre boyunca koruyacağız.”

REEL SEKTÖRÜ ANLAMA ÇABASI

Yeni dönemde tercihlerinin daha sade ve öngörülebilir bir para politikasından yana olacağının altını çizen Çetinkaya, ”Nihai olarak para politikası duruşunun daha açık ve öngörülebilir olduğu bir sisteme geçmeyi planlıyoruz” ifadesini kullandı. Çetinkaya, gelecek dönemde makroekonomik dengeleri ve para politikası ile etkileşimlerini de gözeten bütüncül bir yaklaşımla hareket edeceklerini kaydederek, ”Hem günün şartlarını hem de geleceğe dair beklentileri dikkate alarak finansal ve reel sektörü daha iyi anlamak için çaba göstermeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

EN MAKUL HIZDA TAMAMLAYACAĞIZ

TCMB Başkanı Çetinkaya, ”Önümüzdeki dönemde tek bir politika faizinin, daha dar ve simetrik bir faiz koridorunun olası değişik risk senaryolarında bizim açımızdan elimizdeki diğer enstrümanlarla desteklenmek suretiyle bize yeterli politika manevra alanı verdiğini ve vereceğini düşünüyoruz” dedi. Tüm küresel risk göstergeleri ve oynaklıklar dahil diğer faktörlere bakarak sadeleşmeyi olabilecek en makul hızda tamamlamak hedefinde olduklarını ifade eden Çetinkaya, TCMB’nin, enflasyonun müsaade ettiği ölçüde faiz indirimlerine ya da gevşemeye devam edeceğini vurguladı.

TARTIŞMALAR TEK POLİTİKA FAİZİ İLE BİTER

Çetinkaya, bir ekonomistin ‘Sadeleşme dendiğinde sadece koridorun üst bandından olacağını düşünmüyorduk. Tek politika faizi için referans verebilir misiniz’ sorusuna yönelik, şu değerlendirmelerde bulundu: ”Ben sadece son iki aydaki hareketimizi, adımlarımızı ifade etmek üzere sadece koridorun üst bandından dedim. En baştan itibaren iletişimiz çok net; tek politika faizi ve onun etrafında daha dar ve simetrik bir koridor. Oraya giderken şartlar hangi adımları uygun ve makul gösteriyorsa PPK bu adımları atabilir. Geçtiğimiz iki ayda sadece koridorun üst bandından bunun gerçekleştirilebilmesi için şartların daha uygun olduğunu düşündük ve bunu böyle gerçekleştirdik. Biz tek politika faizine geçmediğimiz sürece merkez bankasının uyguladığı, asimetrik koridor ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti üzerinden para politikası duruşuna dair yorum ve tartışmalar devam edecek. Bunun farkındayız. Bununla birlikte sadece ağırlıklı ortalama fonlama faizi belirliyor diyemeyiz. Ortalama fonlama faizi elbette mevduat, kredi ve diğer araçların fiyatlaması dikkate alınıyor. Koridorun üst bandının çoğu zaman ticari ve kredi fiyatlamalarında etkili olduğunu biliyoruz. Sonuçta bunların tamamının bir bileşiminden bahsediyoruz.”

REEL SEKTÖRLE TOPLANTILAR YENİDEN

Genel ekonomik aktörlerle iletişim kanallarını tekrar çalışabileceklerini aktaran Çetinkaya, bir süredir çeşitli sebeplerle ara verdikleri reel sektörle bir araya geldikleri toplantılara devam edebilecekleri aktardı. Çetinkaya, kamuoyu ile fazla paylaşmadıkları bir çalışmaları olduğu bilgisini vererek, ”Birkaç yıldır arkadaşlarımız şubelerdeki çalışanlarımızla birlikte birkaç yüz sayıda farklı sektörlerden firmayı düzenli olarak ziyaret ediyor. Bunları bize düzenli olarak raporluyorlar ve Para Politikası Kurulu üyelerimizle paylaşıyorlar. Bu çalışmanın nispeten dar kapsamlı olmakla birlikte bize önemli veriler sağladığını gördük. Bazı şeyleri erken görebilmemizi, bazı verileri daha iyi anlayabilmemizi sağladı” diye konuştu.

BAŞARILARI DAHA İLERİ GÖTÜRMEYE ÇALIŞACAĞIZ

”Faizle ilgili tartışmaların olması çok doğal” diyen Çetinkaya, bunların birer maliyet unsuru olduğunu bildirdi. Piyasa faizlerinde Merkez Bankası faizinin belirleyici olmakla birlikte tek faktör olmadığının altını çizen Çetinkaya, geçmiş dönemde elde edilen başarıyı daha ileriye götürmeye çalışacaklarını söyledi.