Olay Gazetesi Bursa

‘Rahatsız ederek’ düşündürmek istiyor

“Kadının Fenni” adlı kitabın yazarı Feyza Altun, kadınların kendilerine sorular sormasını sağlamayı amaçladığını belirterek, “Kadınları ve erkekleri rahatsız ederek düşünmeye itmek istiyorum” diyor.

DİLEK ATLI

Geçtiğimiz şubat ayında adliye sarayının bir kreşi olmaması nedeniyle duruşmaya kucak bağında bebeğiyle giren ve medyada büyük yankı uyandıran avukat Feyza Altun, geçtiğimiz günlerde Olay Medya’yı ziyaret etti. “Kadının Fenni” kitabının yazarı Altun, şubat ayından bugüne kadar mücadelesine devam ettiğini belirterek, “Bu kitabı rahatsız etmek için yazdım. Toplumu oluşturan bireylerin ve kurumların kendilerine sorular sorarak kadının toplumdaki yerini değerlendirmelerini sağlamak istiyorum. Amacım, kadınları ve erkekleri düşünmeye iterek kadın haklarına ve özgürlüğüne katkı sağlamak” dedi.

‘FEN’ KELİMESİNİ TERCİH ETTİM…

Kadının Fenni kitabının yayınevi tarafından ikinci basımının yapıldığını ve kitap çıkar çıkmaz okuyuculardan büyük ilgi gördüğünü söyleyen Altun, şunları kaydetti: “Kitabın adı Kadının Fendi olacaktı. Her ne kadar ‘fent’ sözcüğü, kadını öven bir anlam taşısa da özünde hile, düzenbazlık gibi bir anlam içeriyor. Bunun yerine bilim ve bilgi anlamına gelen ‘fen’ kelimesini seçtim ve kitabın adını Kadının Fenni koydum. İlk anda popülist bir yaklaşımla bu kitabı kaleme aldığımı düşünenler olsa da, gerek yayınevinin seçici duruşu, gerekse kitabın içeriği bu önyargıyı yok etti. Kadının Derdi bölümünde yer alan kadının günlük hayatta karşılaştığı neredeyse tüm başlıkları bireysel ve toplumsal gözle değerlendirdim. Kişisel anılarıma ve davasını yürüttüğüm müvekkillerimin başına gelenler hakkında örneklere yer verdim. Kitabın sonuna da kadınları ilgilendiren ve gerek duyabilecekleri yasa maddeleri ile başvurulacak kurumların listesini koydum.”

ERKEKLER DE OKUMALI…

Yazı ile ilişkisinin Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki öğrencilik yıllarına dayandığını belirten Altun, yazım sürecinin yoğun geçtiğine değinerek şunları aktardı:

“Kitap, Ali Şeriati’nin ‘Sizi rahatsız etmeye geldim’ sözüyle başlıyor. Ben, annemin bir gün işi çıkması nedeniyle oğlum Ali Yiğit’e bakamamasıyla ve oğlumu duruşmaya götürmek zorunda kalmamla gündeme geldim. Ama çalışan annelerin karşılaştığı bu zorluk, bundan onlarca yıl önce de vardı. Artık bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Meclis’e konuyla ilgili bir rapor sundum. Basında sesimi duyurdum ve Kadının Fenni kitabını yazdım. Bu kitapla rahatsız etmek istediklerim kadınlar aslında. Elbette erkekler de okumalı. Ama biz kadın olarak haklarımızın ve yaşantımızın farkında olmalıyız. Eşit ve özgür bir dünyada baskılara, şiddete ve haksızlıklara karşı kendimizi korumalı, mücadele etmeliyiz.”

Kadının özgürlüğü

‘Bu kitapta bireysel ve toplumsal anlamda kadın özgürlüğü konusunda altını çizmek istediklerime yer verdim. Bu kitabı okuyan bir kadın, gücünün farkına varacak. Erkek de, erkek egemen bir dünyada kadın olarak yaşamanın güçlükleriyle yüzleşecek.’