Olay Gazetesi Bursa

Ramazanda beslenmeye dikkat

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, oruç tutacak vatandaşları iftar ve sahur menülerinde dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İftar sofraları için hazırlanan yiyecekler ve bunların tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Akan, “İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir” dedi.

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT

Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabileceğini vurgulayan Dr. Akan, günde ortalama en az 2-2,5 litre su içilmesine özen gösterilmesini söyledi.

SAHUR ATLANMAMALI

Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünü tamamlamak gerektiğini dile getiren Dr. Akan, “Bunun yanı sıra sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

ALTIN ÖĞÜTLER

Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. 

Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. 

Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin. 

Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın. 

Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz. 

İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edin. 

Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durun.