Olay Gazetesi Bursa

Rekabette ilk 50’ye giremedik

Jeopolitik gerginlikler, siyasi belirsizlik ve rekor düzeye ulaşan dolar kuru yatırımları yavaşlattı. Türkiye, küresel rekabet liginde 45'inci sıradan 51'inci sıraya düştü.

Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından her yıl yayınlanan ‘Küresel Rekabet Raporu’nda, 2015-2016 döneminde makroekonomik ortam ve kurumsal yapılanmadaki bozulma sonucu 140 ülke arasında altı basamak gerileyerek, 51’inci sıraya düştü.

İsviçre’de yerleşik olan WEF, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu ile çalışmalarını ortak yürüttüğü Küresel Rekabet Gücü Raporu sonuçlarını açıkladı. Raporda, Türkiye’nin 2014 itibarıyla satın alma gücü paritesine göre 806,1 milyar dolarlık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyüklüğüne ve kişi başına düşen 10 bin 482 dolarlık gelir düzeyine işaret edildi. Raporda, Türkiye’nin GSYİH’sinin dünya toplamında yüzde 1,40’lık paya sahip olduğu da belirtildi.  

45’İNCİ SIRADAYDIK

2015-2016 dönemi Küresel Rekabetçilik Endeksi hesaplamalarına göre Türkiye 140 ülke arasında 51’inci sırada yer aldı. Türkiye bir önceki yıl 144 ülke arasında 45’inci, ondan önceki yıl ise 148 ülke arasında 44’üncü sırada konumlanmıştı. Geçen yıl olduğu gibi Küresel Rekabetçilik Endeksi’nin içinde bulunan bileşenler arasında Türkiye’nin en iyi performansı 16’ıncı sırada yerini koruyan pazar büyüklüğü kaleminde görüldü. Bu yıl en ağır düşüş kurumsal yapılanma endeksinde (75’inci sırada) oldu.

NELER ETKİLİ OLDU?

Rapora göre, ülkedeki hassas siyasi dönem ile jeopolitik çatışmaların birleşmesi sonucunda oluşan belirsizlik ortamı, Türkiye’nin kalkınmasında ciddi rolü olan özel sektör yatırımlarının ve özellikle uluslararası yatırımların yavaşlamasına sebep oldu. Rapora göre yatırımların yavaşlamasında yüksek enflasyonun yarattığı belirsizlik ve yerel finansal sektöre duyulan güven ile bu sektörün etkinliğindeki düşüş de rol oynadı. Türkiye’nin rekabetçilik sıralamasında yaşadığı düşüşte, makroekonomik ortamın bozulmasının da etkili olduğu ifade edildi.

HİNDİSTAN UÇUŞA GEÇTİ

Rapora göre, rekabet gücü sıralamasında bu yıl dikkate alınan 140 ülke arasında İsviçre yeniden ilk sırayı aldı. İkincilik ve üçüncülük ise Singapur ve ABD arasında paylaşıldı. Dünyanın en büyük gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin bazıları rekabet gücünün artırılması konusunda güçlüklerle karşılaşmaya devam etti. Suudi Arabistan 25’inci, Türkiye 51’inci, Brezilya 75’inci sırada yer alırken, bu ülkeler sıralamada düşüş gösterdi. Hindistan ise listedeki beş yıllık düşüşün ardından 16 basamak birden yükselerek 55’inci sıraya çıktı.