Olay Gazetesi Bursa

Restoranlar işçisine borçlu çıktı

Restoran ve hazır yemek imalatı yapan iş yerlerinde çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik olarak 244 işletme denetlendi. Denetimlerde işletmelere, işçi alacağı, vergi, sigorta primi ve idari para cezası nedeniyle 13 milyon 733 bin liralık fatura

Restoran ve hazır yemek imalatı yapan işletmeler, işçi haklarına yönelik denetimlerde yüklü bir faturayla karşı karşıya kaldı.

İş müfettişleri, geçen yıl restoran ve hazır yemek imalatı yapan işyerlerinde çalışanların çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik denetimler yaptı.

Sektördeki öncelikli riskler çocuk, genç, yabancı ve engelli işçi istihdamı, kısmi süreli çalışma, çalışma süreleri, işçilik alacakları, yıllık ücretli izin, kayıt ve belge tutma yükümlülükleri, kayıt dışılık ve haksız rekabetin önlenmesi olarak belirlendi.

Adana, Ankara, Antalya, Gaziantep, İzmir, Kocaeli ve Trabzon’da gerçekleştirilen denetimlerde 15 müfettiş görevlendirildi.

Müfettişler tarafından, denetim programı kapsamında 320 işyerinden gelen 647 işveren/işveren vekiline Yiyecek ve İçecek Sektöründeki Riskler ve İş Mevzuatı konulu 17 saat eğitim verildi.

İş teftiş müfettişleri 244 işyerinde denetim yaptı. Ayrıca çeşitli kanallarla intikal eden 31 şikayet ve ihbar dilekçesi teftiş sırasında değerlendirildi. Müfettişler, denetimlerde 7 bin 938 işçiye ulaştı. İşçilerin yüzde 73’ü erkeklerden, yüzde 27’si kadınlardan oluştu.

İşverenlere, 3 bin 835 işçinin, iş sözleşmelerinden ve tabi oldukları mevzuat hükümlerinden kaynaklanan alacaklarına ilişkin olarak 8 milyon 264 bin 856 lira brüt ödeme yaptırıldı. Denetimler sonucunda kamuya yapılan ödeme tutarı ise 4 milyon 256 bin 445 lirayı buldu. Bu tutarın 1 milyon 206 bin 448 lirası vergi, 3 milyon 49 bin 997 lirası sosyal sigorta primlerinden oluştu.

Denetimlerde, ayrıca mevzuata aykırılıkların tespit edildiği 107 işyerine 1 milyon 211 bin 973 lira idari para cezası uygulanması istendi.

İşletmelere, işçi alacağı, vergi, sigorta primi ve idari para cezası nedeniyle toplam 13 milyon 733 bin 274 liralık fatura çıkartıldı.

Müfettişler, işin yürütümü yönünden yaptıkları denetimlerde, İş Kanunu kapsamında alt işverenlik uygulamaları, eşit davranma ilkesi, iş sözleşmelerine yönelik yükümlülükler, kaydi/gerçek ücret uygunluğu, ücret ödeme ve kesintileri, ücretin ödenme zamanı ve şekli, ara dinlemeleri, fazla çalışma ücretinin ödenmesi, hafta tatili uygulaması, genel tatil ücretinin zamlı ödenmesi, yıllık ücretli izin hakkının kullandırılması, gece dönemi çalışmaları, analık halinde çalışma ve süt izni, yabancı uyruklu istihdamı ile kayıt dışı çalışma gibi konularda tespitlerde bulunuyor.

Bu tespitler ışığında işverenlerin, çalışanlarına, maliyeye ve sosyal güvenlik sistemine karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi sağlanıyor. İşverenler, ihlallerin niteliğine göre idari para cezalarıyla da karşı karşıya kalabiliyor.