Olay Gazetesi Bursa

Rus doğalgazına dev alternatif!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hazar Denizi’ndeki doğalgazı Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak olan doğalgaz boru hattı projesi olan Trans Anadolu Doğalgaz Hattı projesi TANAP’ın 2018 yılından önce bitirilmesi için her iki ülkenin bakanlarının çaba sarf edeceğini

Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile başkent Bakü’deki Zugulba Sarayı’nda heyetler arası görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türk bayrağının dalgalandığı her yerde Azerbaycan’ın bayrağı, Azerbaycan bayrağının dalgalandığı her yerde Türkiye Cumhuriyeti bayrağının var olduğuna dikkati çekti. Bunu sadece hamasi sözlerle bırakmadıklarını, projelerle de desteklediklerini vurgulayan Davutoğlu, şöyle dedi:

“TANAP Projesi’nin planladığı gibi 2018’de değil daha tez vakitte daha önce gerçekleşmesi için bir mutabakata vardık. Gece gündüz çalışacağız. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde TANAP Projesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Aynı şekilde Azerbaycan için de geçerli”

“Avrupa’nın enerji güvenliği söz konusu olacaksa…”

Davutoğlu, geçen pazar günü gerçekleştirilen Türkiye-AB Zirvesi konusunda da Aliyev’e bilgi aktardığını belirterek, zirve vesilesiyle görüştüğü Avrupalılara, “eğer Avrupa’nın enerji güvenliği söz konusu olacaksa en güvenilir hattın Hazar kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılmasıdır” dediğini kaydetti.

Ulaştırma konusunda da Türkiye ve Azerbaycan’ın öncülüğünü yaptığı, Gürcistan ile birlikte hayata geçirdiği Bakü-Tiflis-Kars hattının, Çin’den İstanbul’a ve Avrupa’ya kadar uzanan ortak koridorun omurgasını oluşturduğuna işaret eden Davutoğlu, “Bu hattın devreye girmesiyle, 2016’nın ilk yarısında, tarihi İpek Yolu yeni bir kavramla taçlanmış bir şekilde bugüne taşınmış olacak. Çin ile bu konuda yaptığımız görümeler var. Çin Devlet Başkanı ile Cumhurbaşkanımızın Antalya’da yaptığı görüşmelerde bu konular açık bir şekilde ortaya konmuştu” diye konuştu.

“Hedefimiz ticaretimizi 15 milyar dolara çıkarmak”

Başbakan Davutoğlu, “Azerbaycan’ın kalkınması, bizim kalkınmamızdır. Türkiye’nin kalkınması da Azerbaycan’ın kalkınmasıdır” değerlendirmesinde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

“Nitekim Türkiye’nin 9 milyar dolarlık, Azerbaycan’ın 4 milyar dolarlık yatırımı söz konusu. İzmir’de PETKİM’in Türkiye’de Azerbaycan yatırımıyla birleşmiş olması bize büyük güç katmıştır. Hedefimiz, bu yatırımları en kısa sürede 20 milyar dolara, şu anda 5 milyar dolar olan ticaretimizi 15 milyar dolara çıkarmak. Bunun için gereken her türlü çalışmayı yapacak iradeye sahibiz.”

“Türkiye, Rusya ile her konuyu görüşmeye hazırdır” 

Türkiye’nin Suriye’nin bir karış toprağında gözü olmadığının altını çizen Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hiç bir ülkenin toprağında gözümüz yok. Ama başka ülkelerin de bizim sınırlarımıza, hava sahamıza saygı göstermesini beklemek, en tabii hakkımızdır. Türkiye, Rusya ile her konuyu görüşmeye hazırdır. Her konuyu en detaylı şekilde ele alırız. Her meselede farklı kanaatler, serdetsek de oturur, konuşuruz. Bu kanaatleri paylaşırız. Bir masa etrafında da konuşmaya hazırız. Bugün iki dışişleri bakanı Sayın Çavuşoğlu ve Sayın Lavrov, AGİT toplantıları çerçevesinde Belgrad’ta buluşacaklar. Orada da aynı görüşü dile getireceğiz. Her konuyu görüşürüz, müzakere ederiz. Müzakere etmeyeceğimiz tek şey Türkiye Cumhuriyeti’nin devletinin sınırları, egemenlik haklarıdır. Biz herkesin egemenlik hakkına saygı gösteririz herkesin de bize saygı göstermesini bekleriz.”

Rusya’nın en zor zamanlarında Türkiye’nin bu ülkeye uygulanan ekonomik ambargoya katılmadığını anımsatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Ancak bugün, Türkiye’nin hiçbir şekilde müsebbibi olmadığı bir kriz sebebiyle Rusya’nın Türkiye’ye ekonomik ambargo uygulama kararı almasını da büyük çelişki olarak görüyoruz. Kendilerine, ekonomik ambargo uygulandığında bundan hoşnut olmayanlar, başkalarına da ekonomik ambargo uygulamamalıdır. Ayrıca ekonomik ambargo her iki tarafa da zarar verir. Hiçbir ekonomik ambargo tek taraflı işlemez. O açıdan bir kez daha Rusya’ya, bugün dahi söylemi, tansiyonu yükselten açıklamalar yapan Sayın Putin’e de buradan çağrıda bulunuyorum. Öncelikle söylem düzeyindeki tansiyonu düşürelim. Karşılıklı ithamlar yerine konuşma zemininde buluşalım. Sonra eğer olayın aslıyla nasıl olduğuyla ilgili bilgi almak istenirse bunları zaten paylaştık ama bir daha paylaşırız. Dünya da buna şahittir. Dünyada artık hiçbir şey gizli kalmıyor. Hava ihlali nasıl oldu, aynı anda NATO kayıtlarında çevredeki üstlerde her yerde bellidir. Bunları tartışır, konuşuruz, tansiyonun düşmesi, söylem düzeyinde yapılan ithamların son bulması ve rasyonel iki komşu ülke olarak bir şekilde masa etrafında oturularak sorunların çözülmesi bizim tercih edeceğimizi yol ve yöntemdir.”

Öte yandan, Davutoğlu ile Aliyev’in görüşmesinde, Azerbaycan’daki doğalgaz yataklarından Abşeron’dan, ilave gazın önümüzdeki dönemde Türkiye üzerinden sevkinin ele alındığı öğrenildi.

Davutoğlu ile Rasizade görüştü

Başbakan Davutoğlu, Azerbaycan Başbakanı Artur Rasizade ile gerçekleştirdiği görüşmenin basına açık bölümünde yaptığı açıklamda ise TANAP ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı gibi iki ülkenin ortak projelerinin dünyada ilgiyle izlendiğini belirterek, “Bakü-Tiflis-Kars hattını 2016’da inşallah bitireceğiz. TANAP’ı da 2018 diye düşünmüştük ama daha önce bitirmek için çaba sarf edilecek” dedi.