Olay Gazetesi Bursa

Sağlıklı kalmanın 10 kuralı

Yaz aylarında sağlıklı kalmanın 10 altın kuralını açıklayan Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gönül Tuba Ciğerli, su tüketiminden yağlı yiyeceklere, et tüketiminden tuzlu besinlere kadar bir çok konuya açıklık getirdi.

Ciğerli, ‘Artan hava sıcaklıkları ile birlikte vücudumuzda sıvı kaybı oluşacaktır. Bu nedenle günde ortalama 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Özellikle kızartılmış, kavurma, salamura, tuz içeriği yüksek olan besinler yerine tercihi daha hafif besinlerden yana kullanılmalı. Kızartma yerine fırında, ızgara, haşlama olarak yemekler tüketilmeli. Yazın et tüketimini de sınırlandırmak lazım. Fazla yağlı yiyeceklerin yaz mevsiminde sindirimi çok daha zordur. Hastalıkları olan kişilerin özellikle havaların ısınması ile birlikte şikayetlerinde de artış görmekteyiz. Özellikle hipertansiyonu olan kişilerin daha dikkatli olmasını istiyoruz. Turşu, peynir gibi salamura besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır’ diye konuştu. 

SEBZE MEYVEYİ ÇOK YİYİN

Sebze ve meyve tüketiminin arttırılması gerektiğini de ifade eden Ciğerli, ‘Yapılan en önemli hataların başında şekerli içecek tüketimi gelmektedir. Şekerli içecek içildiğinde o anlık kendimizi iyi hissetmemizi sağlarken, uzun sürede yaşanan susuzluk ve açlık duygusu kaçınılmazdır. Şekerli içecek yerine ayran, maden suyu, evde yapılmış şekersiz komposto, limonata gibi doğal içecekler tercih edilmelidir. Yemek saatlerini de çok geçe bırakmadan gerçekleştirmelidir. Öğün saatlerinin atlanmaması da önemlidir. Kişiye bağlı değişmekle birlikte 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmeye özen gösterin. Fiziksel aktivite haftada 3-4 gün 30- 45 dakikalık egzersizler halinde olmalıdır. Fiziksel aktiviteyi hayat tarzı halinize getirmelidir’ dedi.