Olay Gazetesi Bursa

Sanayici zor şartlarda fedakarca çalışıyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2018 Araştırması sonuçlarının, sanayicinin en zor faaliyet koşullarında dahi sorumluluklarını fedakarca yerine getirdiğini ortaya koyduğunu söyledi.

İSO, ”Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasının 2018 yılı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, İSO İkinci 500 şirketleri, 2017 yılının ardından 2018 yılında da üretimden net satışlarda yüksek bir performans sergiledi. Bir yönüyle Türkiye’nin KOBİ ölçeğindeki şirketlerinin röntgenini ortaya koyan İSO İkinci 500, 2018 yılında üretimden net satışlarını yüzde 27,8 artışla 137,5 milyar TL’ye yükselti. Olumlu gelişmelerden biri de ihracat yapan firma sayısındaki artış eğilimi oldu. Çalışmanın yapıldığı ilk yıl olan 1997’de ihracat yapan firma sayısı 407 iken, 2018’e gelindiğinde bu sayının 451’e yükseldiği görülüyor.

AR-GE ARTIK ÇOK ÖNEMLİ

İSO İkinci 500’ün bu yıl dikkat çeken ve gelecek adına katma değeri yüksek, nitelikli ve teknoloji odaklı üretim adına umut veren sonuçlarından biri Ar-Ge yapan şirket sayısındaki istikrarlı artışın devam etmesi oldu. Ar-Ge yapıyor olmak, neredeyse ilk 1000 şirket arasına girmenin önemli kriterlerinden biri haline gelmiş bulunuyor. İSO İkinci 500 şirketleri içinde Ar-Ge yapanların sayısı bir önceki yıla göre 30 şirket artarak 218’e yükseldi.

DİKKAT ÇEKEN VERİLER

-İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının 2018 yılı sonuçlarına bakıldığında birçok göstergede İSO 500 ile benzerlikler öne çıktı.

-İSO İkinci 500 şirketleri de, tıpkı İSO 500 şirketleri gibi esas faaliyetlerinden kazandıklarını, finansman gideri olarak kaybediyorlar.

-Faaliyet karı oranı yüzde 12,1 olarak gerçekleşti. Böylece 2017 yılında yüzde 10,3 olan orana göre faaliyet karlılığında 1,8 puan iyileşme yaşandı.

-Toplam faaliyet karı büyüklüğü yüzde 51,7 gibi yüksek bir oranda artarak, 2017 yılında 12,5 milyar TL iken 2018 yılında 19 milyar TL’ye yükseldi.

-İkinci 500 listesindeki şirketlerin faiz, amortisman ve vergi öncesi karında 2017 yılının ardından, 2018 yılında da sıçrama yaşanması dikkati çekti.

-KDV alacakları, İkinci 500 için de ciddi bir sorun olmayı sürdürdü. Listedeki şirketlerin devreden KDV’si, yüzde 0,4 artışla 1,7 milyar TL oldu.

YATIRIMLARIYLA İŞ VE AŞ ÜRETİYORLAR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde, ”Sonuçlar, sanayicimizin en zor faaliyet koşullarında dahi Türkiye’ye karşı olan sorumluluklarını fedakarca yerine getirdiklerini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı. Bahçıvan, ”Yaşanan tüm zorluklara rağmen, yatırımlarıyla iş ve aş üreterek Türkiye’nin ve Türkiye ekonomisinin yanında olduğunu gösteren sanayicilerimize bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

– Ar-Ge yapan firma sayısı 218’e ulaştı

Orta-yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payı 2017’de yüzde 23,4 iken, geçen yıl yüzde 21,6’ya indi. 2017’de yüzde 3,1 olan yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payı ise geçen yıl yüzde 2,1’e geriledi. Böylece orta-yüksek ve yüksek teknoloji yoğunluklu sanayilerin toplulaştırılmış payı, 2018 yılında 2,8 puan düşüşle yüzde 23,7’ye geriledi.

Bu sonuçlar, Türkiye’de sanayinin yüksek katma değerli ve yüksek teknoloji yoğunluklu sektörlere dönüşüm ihtiyacının sürmekte olduğunu ortaya koyuyor.

Sanayi kesiminin rekabetçiliği için Ar-Ge hayati bir önem taşıyor. 2015 yılında Ar-Ge yapan firma sayısı 180 iken, 2016 yılında ekonomik şartlardaki bozulmaya bağlı olarak bu sayı 177 firmaya gerilemişti. 2017 yılında ise ekonomideki ve sanayideki koşulların iyileşmesi ile birlikte Ar-Ge yapan firma sayısı 188’e yükselmişti. 2018 yılında Ar-Ge yapan firma sayısında daha yüksek bir artış yaşandı ve sayı 218 firmaya ulaştı. İSO İkinci 500 içinden daha çok sayıda firmanın 2018 yılındaki zorlu koşullara rağmen Ar-Ge faaliyetlerine yönelmesi önemli bir sonuç olarak öne çıkıyor.

İSO İkinci 500 şirketlerinin listesine bakıldığında sıralamaya 97 yeni kuruluşun girdiği görüldü. Bunlardan 62’si 2017’deki İSO 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasının dışından sıralamaya girme başarısı gösteren şirketlerden oluştu. Geriye kalan 35 kuruluş ise 2017 yılında İSO 500 sıralamasında yer alırken, geçen yıl İSO İkinci 500 sıralamasına geriledi.