Olay Gazetesi Bursa

Sempozyum İnegöl tarihine ışık tuttu

İnegöl'de 56 bildirinin sunulduğu Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumu ilçe tarihine ışık tuttu.

İnegöl Belediyesi; Uludağ Üniversitesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ve İnegöl Kent Konseyi’nin paydaşlığında 3 gün süren sempozyumda konuşan Prof. Dr. Mefail Hızlı, programın Bursa ve Osmanlı tarihine büyük katkı sağlayacağını söyledi. 

Sempozyuma Azerbaycan’dan katılan Prof. Dr. Aziz Novruzlu da daha önce çok sempozyum ve konferanslara katıldığını ancak bu kadar güzel düzenlenen sempozyum çok az olduğunu söyledi. Novruzlu, İnegöl’ün arkeolojik açıdan çok zengin bir bölge olduğunu söyledi. İnegöl’ün yakın doğudan başlayan ticari göç yollarının kesiştiği bir noktada olduğunu ifade eden Novruzlu, “İnegöl eski çağlardan beri insanların göç ettiği bir bölge olmuştur. Eğer arkeolojik araştırmalar devam ederse bunun daha eski tarihlere uzanacağına eminim.  Araştırmalar henüz başlangıç aşamasındadır ve devam ettirilmelidir” dedi.

GÖÇLERLE BÜYÜDÜ

Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, “Yaşadığımız şehre sahip çıktığımız bir ortamı temin etmek istedik. Konuştuğumuz şehir İnegöl, kaplıca, mağara, mobilya, köfte, ayçekirdeği, tarım, tarih, sosyo-kültürel yapı var. Sosyo-kültürel yapı İnegöl’de başlı başına bir konudur. İnegöl göçlerle büyümüştür. Yenişehir ile 50 sene önce başa baş giderken, şimdi birçok konuda solladık. İnegöl göçlerle beraber güzelleşti. Göçlerin bazı olumsuz getirileri oldu ama onu toplum dinamikleri olarak daha olumlu yönlere kanalize ettik. Ben göç müzesini çok arzu ediyorum. Kafkaslardan, Balkanlardan, Bosna’dan, ülkenin değişik yerlerinden gelenler İnegöl’e ne katmışlar göstermek lazım. Bu şehirde o kadar çok konu var ki, bunu da sorguluyoruz. İnegöl gerçekten çok zengin bir yer” diye konuştu.