Olay Gazetesi Bursa

Shengen’e ‘el freni’

Türkiye, AB'den vize muafiyeti almak için bir yandan 2 hafta içinde 72 şartı yerine getirmeye çalışırken diğer yandan da konuya ilişkin üye ülkelerin ayak sürümesi ile karşı karşıya. AB şimdi de vizesiz seyahatin gerektiğinde askıya alınması için bir mek

Avrupa Birliği (AB) İçişleri bakanları dün Lüksemburg’da biraraya geldi. Toplantının ana gündem maddesi ise Türkiye’ye vize muafiyetiydi. 

Diplomatik kaynaklar  vizesiz seyahatin gerektiğinoe askıya alma mekanizmasının AB kulislerinde  görüşüldüğünü bildirdi. Türkiye’nin taahhütlere uymaması, insan haklarına  saygı göstermemesi yada Türkiye’den büyük bir göç akını  olması durumunda AB’nin vize muafiyetini askıya almasanı sağlayacak  etkili bir mekanizmanın kurulması talep ediliyor. Fransa bu talepte ısrar ederken,  Almanya’nın da bu talebi sıcak baktığı bildirildi. 

Financial Times gazetesi de bazı AB üyesi ülkelerin Türkiye’ye vaat edilen vize muafiyetini ertelemek için yeni arayışlara girdiğini yazdı. 

Sığınmacılara ilişkin yapılan anlaşma uyarınca AB’nin Türkiye’ye 72 şartı yerine getirmesi halinde Haziran ayı sonu itibarıyla vize muafiyeti sağlaması gerekiyor. Vize muafiyetinin haziran sonunda devreye sokulabilmesi için Ankara’nın 72 kriteri iki hafta içinde tamamlamak durumunda. Bu engelin aşılıp aşılmadığına yönelik değerlendirme 4 Mayıs’ta Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kamuoyuyla paylaşılacak.

MUFİYET VERİLMEMESİ GÜNDEMDE

Hal böyleyken, AB içinde Türkiye’ye vize muafiyeti verilmemesi için yapılan kulisler de dikkat çekiyor. Nitekim Financial Times Gazetesi’nde konuya ilişkin çıkan bir yazıda, ‘Avrupalı diplomatlar, siyaseten tehlikeli olan 80 milyon Türk’e vize muafiyeti vaadi nedeniyle acı içinde. Ankara ise hazirana kadar vize muafiyetinin verilmemesi halinde AB – Türkiye göçmen anlaşmasının rafa kalkacağı uyarısını yapıyor’ denildi. 

YENİ MADDE ARAYIŞI

Anlaşma şartlarında Avrupa’nın en zorlandığı maddenin, ‘Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesine vizesiz seyahat hakkı tanınması’ olduğunu belirten gazete, Fransa, Almanya ve bazı diğer üyelerin, vaatleri daha hazmedilebilir hale getirmek için uğraşmaya başladığını öne sürdü.  Haberde, Türkiye’ye sunulacak metne koruyucu maddeler, ilave şartlar ya da sulandırılmış koşullar eklenmesi gündemde. Bazı yetkililer, muafiyet anlaşmasına el freni niteliğinde bir madde eklenmesi fikrinin olduğunu söylüyor. Bu sayede vize muafiyeti belirli şartlar altında askıya alınacak. Vize serbestisinin sadece yöneticilere ve öğrencilere verilmesi ya da Türkiye’ye özel kontrollerin çok sıkı olduğu bir model de üzerinde konuşulan seçeneklerden ifade edildi.