Olay Gazetesi Bursa

Şifalı çaylar UÜ’den

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, doğal ada çayı, ıhlamur, limon otu ve kekik üreterek fakültenin satış birimlerinde tüketiciye ulaştırılıyor.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oya Kaçar, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda çalışmalar yürüttüklerini dile getirerek, ‘Tıbbi aromatik bitkiler konusunda koleksiyon bahçemiz mevcut. Burada 50’ye yakın bitkimiz var. Bunun haricinde bu alan içerisinde yüksek lisans ve doktora çalışmalarımızı yürütüyoruz. Biz kendi çalışmalarımız için analiz yapacağımız kısmı ayırıyoruz. Geriye kalan kısım ise dekanlığımızın katkıları ile çay olarak satışa sunuluyor. Şu anda satışa sunulanlar arasında kekik, ada çayı, ıhlamur, limon otu gibi bitkilerimiz var’ dedi.

Üretilen bitki çaylarının ve baharatların hasat zamanının önemli olduğunun altını çizen Kaçar, ‘Çünkü bunların hepsi kokulu maddeler ve etken madde belli bir dönemde yükseliyor. O yüzden hasat zamanı çok önemli. Bunları hasat ettikten sonra uygun kurutma koşullarında kurutmamız gerekiyor. Özellikle yaz döneminde 35 santigrat dereceyi geçmeyen kurutma ünitelerinde kurutuyoruz. Kurutma kalite ve renk açısından çok büyük önem taşıyor. Kuruttuktan sonra ayıklıyor ve içine başka bitkiler karışmamasına dikkat ediyoruz. Piyasadaki en önemli sıkıntılardan biri, baharatların içine başka bitkilerin karıştırılması. Burada tamamen saf ürün bulmak mümkün. Bu çalışmalarımız raflarda yerini alacak. Bitkilerimiz 25-50 gramlık paketler halinde 8-9 lira arasında satışı gerçekleşiyor. Bu sene bin paket üretildi ve satışa sunuldu’ diye konuştu.