Olay Gazetesi Bursa

Türkiye ‘Dünya markası’ olma yolunda

Tasarım odaklı dünyaca ünlü entegre çözüm ajansı Avusturyalı Moodley'in kurucu ortağı Mike Fuisz, Türkiye'nin ekonomi politikalarında tasarım, Ar-Ge, markalaşma ve inovasyona ciddi yatırımlar yapmasının ülkenin bunun farkında olduğunun göstergesi olduğunu belirterek, 'Türkiye'nin dünya markası olmasının yolu ancak özgün tasarımla mümkün' dedi.

Fuisz, tasarım sektörünün özellikle son yıllarda dünyanın göz bebeği konumunda olduğunu ifade ederek, sektörde istihdamın her geçen yıl ciddi artış kaydettiğini, son yapılan araştırmalara göre dünya genelinde 100 milyondan fazla insanın tasarım sektöründe istihdam edildiğinin ortaya çıktığını kaydetti.

‘TASARIM SEKTÖRÜ GÖZ BEBEĞİ’

Fuisz, tasarımın, istihdam ettiği kişi sayısının yüksekliğine bakıldığında ilk 10 sektör arasında yer aldığını, tasarımcılara sağladığı katma değer yönünden değerlendirildiğinde de normalin 2 katı değer sağladığını söyledi. Türkiye’nin ekonomi politikalarında tasarım, Ar-Ge, markalaşma ve inovasyona ciddi yatırımlar yapmasının ülkenin bunun farkında olduğunun göstergesi olduğunu belirten Fuisz, şunları kaydetti: ‘Türkiye, küreselleşme ile beraber teknolojik gelişmelere çok hızlı bir şekilde uyum sağladı. Pek çok alanda üretim yapan tesislerin modern ve son teknoloji makine, sistem ve yazılımlar kullandıklarını görüyoruz. Özellikle uluslararası fuarlardaki stantlarında Türkiye, kaliteli tasarımı ne kadar işine kattığını gözler önüne seriyor. Türkiye’nin dünya markası olmasının yolu ancak özgün tasarımla mümkün.’

GLOBAL BAŞARININ SIRRI…

Mike Fuisz, Türkiye’de genç bir nüfus olduğunu vurgulayarak, ‘Gelecek jenerasyonun dizayna bakış açısı değişecek. Bu yüzden Türkiye’de yeni şirketler, yeni start up’lar ve yeni girişimler olacak. Gelecek dünyanın başka yerinde… Global düşünen insanlar global ölçekte başarılı olacak’ diye konuştu.