Olay Gazetesi Bursa

‘Üretimin 9 milyon tonu çöpe gidiyor’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de tarımsal ürünlerin, tarladan sofraya ulaşıncaya kadar önemli kayıplara uğradığını ifade etti.

Kayıpların önemli kısmının hasat ve depolama aşamasında gerçekleştiğini vurgulayan Bayraktar, zamanında ve uygun araç gereçlerle yapılmayan hasat işlemleri ile yeterli şartları sağlamayan depolama sistemleri sonucu ürünlerin önemli miktarının ziyan olduğuna dikkat çekti. 

Bayraktar, 2013-2014 döneminde pirinç hariç 36,6 milyon ton olan tahıl üretiminin 2,9 milyon tonunun üretim ve kullanım aşamasında kaybedildiğini belirtti. Bayraktar, ‘Toplam 2,9 milyon tonluk kaybın, 1,9 milyon tonu üretim, 1 milyon tonu kullanımda meydana geliyor. Tahılın 17,7 milyon tonunu tüketiyoruz, 13,9 milyon tonunu yemlik olarak kullanıyoruz, 2 milyon tonunu tohumluğa ayırıyoruz. Endüstriyel kullanım ise 458 bin tonu geçiyor. Kaybedilen tahıl, tohumluğa ayrılan tahıldan 900 bin ton daha fazla. Bu çok fazla ve kabul edilebilir bir durum değil’ dedi.

YAŞ MEYVE SEBZEDE 11 MİLYAR TL’LİK KAYIP

Yaş sebze ve meyvede kaybın tahıla göre çok daha yüksek boyutlara ulaştığını dile getiren Bayraktar, yapılan araştırmaların tür ve çeşitlerine göre değişmekle birlikte söz konusu ürünlerdeki kayıp oranının yüzde 10 ile 30 arasında olduğunu söyledi.

Bayraktar, ”Yaş sebze meyvede ortalama kaybın yüzde 20-25 dolaylarında olduğu tahmin ediliyor. Toplam yaş sebze ve meyve üretimimizin 45,7 milyon ton olduğu dikkate alındığında her yıl, üretimimizin en az 9 milyon tonu sofraya ulaşmadan çöpe gidiyor. Bu rakamın, 11-11,5 milyon tona kadar ulaşabileceği de belirtiliyor’ diye konuştu. 

Şemsi Bayraktar, kayıpların tahıldaki maddi karşılığının 2,5 milyar liraya yaklaştığını, yaş sebze ve meyvede ise en az 11 milyar lira olduğunu vurguladı.