Olay Gazetesi Bursa

Yabancıya konut satışından 200 milyar $’lık beklenti

Yabancılara konut ve gayrimenkul ürünü alımlarında verilmesi planlanan oturma izni ve vatandaşlık hakkı sektörde heyecan yarattı.

Sektör temsilcileri, söz konusu düzenlemeyle Türkiye’ye girecek paranın 200 milyar doları bulabileceği görüşünde.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak için yabancı yatırımcılara oturum izni ve vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili yasal düzenlemeler konusunda hazırlık yaptıklarını açıklaması, gayrimenkul sektöründe memnuniyetle karşılandı. Sektör temsilcileri, Türkiye’de belli bir miktarın üstünde meblağda gayrimenkul satın alarak, bunları 5 yıl süreyle elden çıkarmama kaydıyla tapularına kayıt şerhi düşenleri de kapsayan düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Türkiye’nin ihracat dışı döviz getirisinde potansiyeli en yüksek ürünün gayrimenkul olduğunu söyledi. 

İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerin geçmişte şu an hükümetin çıkarmaya çalıştığı teşvik edici modellerle yabancıya konut satışında 2 milyon adedi geçtiğini dile getiren Taş, Türkiye’nin yabancıya konut satış potansiyelinin bu ülkelerden çok daha yüksek olduğunu vurguladı.

FİYATLAR YÜKSELEBİLİR

Türkiye’deki konutların yapı ve yabancı alıcılara sunduğu yaşam kalitesinin talep potansiyelini yükselttiğini kaydeden Taş, gayrimenkul satışının çarpan etkileriyle ele alındığında potansiyelinin daha yüksek olduğunu vurguladı. Türkiye’nin yabancılara bu düzenlemelerle 2 milyon adet konut satma potansiyeli olduğunun altını çizen Taş, ‘Bu potansiyel ortalama 100 bin dolarlık gayrimenkullerin satıldığını düşündüğümüzde 200 milyar dolardır’ dedi. Taş, yeni yasanın uygulanmaya başlanmasıyla konut fiyatlarında artış olabileceğini, ancak bu artışın yabancıların tercih ettiği bölgelerde yaşanabileceğini belirtti.

4 YILDA % 100 ARTIŞ

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da, yabancılara Türkiye’den konut, iş yeri ve ticari gayrimenkul satın alma imkanı sağlayan Mütekabiliyet Yasası’ndaki düzenlemelerin sektöre önemli bir katma değer sağlayacağını en başından beri söylediklerini dile getirdi. Gayrimenkul sektörünün yabancı yatırımcılar için cazip hale getirilmesi durumunda ülke ekonomisine çok yüksek döviz girdisi sağlanacağının altını çizen Durbakayım, Mütekabiliyet Yasası çıktıktan sonra başta Körfez ülkeleri olmak üzere Avrupa ve birçok ülkeden gelen talepler sonucunda yabancıya yönelik konut satışlarının son 4 yılda yüzde 100 oranında artarak 20 bin sınırına ulaştığını söyledi.

İSTİHDAMA KATKI SAĞLAR

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ise, ‘Söz konusu düzenlemeyle Türkiye’de hayata geçirilecek mega projelerle birlikte Avrupa ülkelerinde büyük yatırımları bulunan Körfez sermayesinin güvenli bir liman olan Türkiye’ye yatırımlarında ciddi bir artış olacaktır’ diye konuştu. Kabadayı, yasal düzenleme hazırlıkları kapsamında yabancı yatırımcılar tarafından yeni kurulacak iş yerlerinde belirli sayıda işçi çalıştırma şartına bağlanan bir temel sayesinde istihdama da olumlu destek olunacağını ifade etti.