Olay Gazetesi Bursa

Yavaş yemekle hızlı yemenin arasındaki fark inanılır gibi değil

Kent yaşamının temposu ve çağın gereklilikleri insanların sürekli hızlı hareket etmesine neden oluyor. Bu hız, çoğu zaman gerekli olmadığı halde bir alışkanlık olarak ortaya çıkıyor.

Örneğin yemeği çok hızlı yiyoruz. Oysa günde sadece üç ana öğünümüz ve hızlı yemekle yavaş yemek arasında sadece bir kaç dakika fark var.

Üç öğün için günde sadece 15 dakika dafa fazla zaman ayırsak kendimize müthiş bir iyilik yapmış oluruz. Bunu bugün yayınlanan köşesinde Olay Gazetesi sağlık yazarı Dr. Mete Ekşioğlu söylüyor.

Benzin deposu mideler
 

Kıymetli okurlarım. Beslenme şakaya gelmez. Arabanızın deposuna bile hızla benzin doldurulduğunda hassas davranıyorsunuz. Çünkü içerideki algılayıcı şamandıra bozulabiliyor, taşmalara sebep olunabiliyor, depoda hava kalabiliyor. Bunları biliyoruz ama kendimiz için çoğu zaman gerekli özeni göstermeden midelerimizi dolduruyoruz.

İngiltere’nin ünlü The Guardian gazetesinde 20 Kasım 2017 tarihinde çok güzel bir bilimsel çalışmanın sonuçları yayımlandı. Yazının girişi aynen şöyle idi: Öğle yemeğinin tadını mı çıkarıyorsunuz yoksa aç kurtlar gibi yemeğe mi saldırıyorsunuz? Yapılan pek çok çalışma bir araya getirilip incelendiğinde kan şekeri yüksekliği, bel çevresi artışı, kanda kötü yağların (trigliserid) artışı ve yüksek tansiyon yani kısaca metabolik sendrom gelişme oranı hızlı yemek yiyenlerde yavaş yiyenlere göre % 11.6 daha fazla. Kısaca bu şu anlama geliyor. Hızlı yemek yiyorsanız kalp krizi ve felç geçirme olasılığınız daha fazla. Şeker hastalığına yakalanma riskiniz de.

Hiroşima Üniversitesi araştırmacıları  3 binden fazla kadın ve erkek hasta üzerinde yaptıkları incelemede hızlı yiyenlerin yavaş yiyenlerden 3 kat daha fazla kilolu olduklarını bulmuşlar. 690 kalorilik bir yemeği bazılarına 5 dakikada bazılarına da 30 dakikada bitirmeleri söylenmiş. Hızlı yemek yiyenlerde belirgin oranda reflü gözlenmiş. Çin’de yapılan bir çalışmada lokmasını 40 kez çiğneyenler ile 15 kez çiğneyenler karşılaştırılmış.

Yazının tamamı için tıklayın…