Olay Gazetesi Bursa

Afet kapıyı çalmadan önlemi alalım: Türkiye’de ilk Afet Yönetimi projesi

Aslında… Projeyi 2018 yılında Olay Televizyonu’nda konuk ettiğimiz dönemin İl Sağlık Müdürü olarak Dr. Özcan Akan anlatmıştı. Projenin adı Afetlerde Sağlık Yönetimi ve Lojistiği’ydi. Almanya ve İngiltere modelleri yanında, afetle yaşadığı için afet bilinci olan Japonya’ya gidilip örnekleri incelenmişti. Yalnızca Bursa’da değil, Türkiye’de ilk olacaktı. Önce… Samanlı’daki hastane alanı yanında bulunan 70 dönümlük alan düşünüldü. […]

Aslında… Projeyi 2018 yılında Olay Televizyonu’nda konuk ettiğimiz dönemin İl Sağlık Müdürü olarak Dr. Özcan Akan anlatmıştı.

Projenin adı Afetlerde Sağlık Yönetimi ve Lojistiği’ydi.

Almanya ve İngiltere modelleri yanında, afetle yaşadığı için afet bilinci olan Japonya’ya gidilip örnekleri incelenmişti.

Yalnızca Bursa’da değil, Türkiye’de ilk olacaktı.

Önce…

Samanlı’daki hastane alanı yanında bulunan 70 dönümlük alan düşünüldü. Ancak dere ıslahının maliyeti nedeniyle vazgeçildi. Çevre Yolu bağlantısı, ulaşılabilirlik ve Bursa’nın en büyük hastanesi ile koordinasyon esas alınarak Şehir Hastanesi yanındaki geniş alana karar verildi.

Etüt çalışmaları 2018’de tamamlandı, projesi 2019’da yapıldı, Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yatırım programına da girdi.

Bakanlık bu projeyi çık önemsemiş ve diğer illere de önerme karar almıştı.

Fakat…

Her şeyi hazır olmasına karşın ihale aşamasında kaldı. Yönetim kadroları da değişince unutuldu. Oysa, deprem sonraları ortaya çıkan, salgında kendini gösteren afet yönetimi için çok gerekli olan bir proje.

Çünkü…

Büyük bir kompleks olarak hazırlanan projede AFAD ve AKOM gibi Sağlık Yönetimi Koordinasyon Odası var. İdari ofislerle personel ve UMKE ekipleri eğitimi için pentatlon alanı ve personelin afette kalabilecekleri yerler var.

Simülasyon merkezleri yanında kent içi kamera sistemiyle bağlantılı dev ekranlar var.

Geçmişte…

Güneydoğu’daki hendek olayları sırasında Diyarbakır ve Şırnak’ın 112 sistemi Bursa’dan yönetilmişti. Bu merkezden İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin herhangi bir yerindeki afet koordinasyonu bile yönetilebilecek.

Gelin görün ki…

Projesi hazır, programda olan Afetlerde Sağlık Yönetimi ve Lojistiği Merkezi ihale aşamasında bekliyor.

Oysa…

Birinci derece deprem kuşağında bulunan Bursa için, afet kapımızı çalmadan yönetim ve koordinasyon için hazır olmalı, önlemimizi almalıyız.

İlaç ve malzeme lojistiği yönetimi de önemli

Pandemi başladığında… TIR’larla maske, tulum ve önlük gelmiş, ancak yer bulunamadığı için Devlet Malzeme Ofisi ve DSİ depolarına konmuştu.

Afetlerde Sağlık Yönetimi ve Lojistiği Merkezi projesi, TIR’ların girebileceği krizde stok yönetimi sağlayacak dev hangarlarıyla da çok önemli.

Yanı sıra…

Hastaneleri günlük ilaç stoklaması sorunundan kurtaracak hastane lojistiği de planlandı. Her bir hapın dahi kontrol edileceği sitem hastaneleri günlük yükten kurtaracak.

Yıldırım’da ulaşımı ve kavşakları rahatlatacak projeler heyecan veriyor

Tanıdığımız için biliyoruz… Siyaset kökenli teknik adam olan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz sakin görünümüyle proje bazlı yönetim anlayışı sergiliyor.

Bunun için de…

Yıldırım’ın önünü açacak projeler üretiyor, günlük yaşamda karşılaşılan sorunları aşmaya yönelik adımları sessizce atıyor.

Nitekim…

Plansız yapılaşmayla geliştiği için zor bir ilçe olan Yıldırım’da giderek büyüyen ulaşım sorununa kafa yorup çözümler geliştiriyor.

Bu kapsamda…

Uygulamaya konan Otosansit’le Vakıf Kent Parkı arasındaki bağlantı yolu, Devlet Malzeme Ofisi bağlantı yolu ve Teleferik Meydanı Kavşağı ile Yıldırım Bayezid Heykeli Kavşağı için projeler geliştirdi.

Bu projeleri de…

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan’a yerindeki inceleme gezisinde anlatarak bilgilendirdi.

Duyduğu heyecan da fotoğrafa yansıdı.

Açıklanan adaylarla Ankara’da yeni randevu

Programa göre… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la cuma günü Dolmabahçe Sarayı’nda yapılacak görüşme sonunda AK Parti Bursa İl Başkanı belirlenecekti.

Bunun için de Davut Gürkan, Gökay Bilir, Nazım Maral, Mustafa Yavuz, Ali Yılmaz, Hasan Çepni il başkanı adayları olarak davet edilmişti.

İşte…

Son anda ertelenen randevu, çarşamba ya da perşembe günü açıklanan 6 adayla bu kez Ankara’da gerçekleşecek.

Mustafa Tayar hayvancılık ve eğitimini sorguluyor: Bu işte bir terslik var

Yıllar önce… Bursa’da başlattığı hijyen için el yıkama kampanyasıyla okul okul gezip öğrencilere el yıkamayı öğretti.

Bursa Uludağ Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar’ın haklılığı koronavirüs süreciyle anlaşıldı.

Tayar Hoca şimdi de, hayvansal gıda üretimiyle ilgili sorgulama yapıyor.

Önce tespiti:

“Nüfus ve hayvan varlığı Türkiye’ye benzeyen, hayvancılık ve hayvan sağlığında ileri ülkeler kabul edilen ülkelerin toplamından daha fazla Veteriner Fakültesi’ne sahibiz.”

Sorguladığı ise şu:

“Hollanda hayvancılık ve hayvansal ürünlerden yılda 22 milyar Dolar gelir sağlarken, Veteriner Fakültesi sayısı 32 olan Türkiye hayvan ve hayvansal ürünlerde ithalatçı konumda.”

Bu sözler…

Belki akademik olarak tartışılacak, ama eğitimi üretime döndürmek gerekiyor.

Emir Ali Usta ve Basri Ukuşer’i kaybettik

Pazar sabahı ilk haber Mudanya’dan geldi. 2009 seçiminde CHP Mudanya Adayı olan Mudanya Esnaf Odası ve Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Emir Ali Usta’nın kansere yenik düştüğünü öğrenince çok üzüldük.

Ardından…

Lise yıllarından beri tanıdığımız, Bursaspor’a futbolcu ve teknik direktör olarak hizmet eden saygın büyüğümüz Basri Ukuşuer’in vefat haberiyle üzüntümüz arttı.

Allah rahmet eylesin.