Olay Gazetesi Bursa

Amerikalı öğrencilerin en merak ettiği sorular

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür Dairesi tarafından Kritik Diller Bursa adıyla yürütülen ve dil eğitimini ana dilinin konuşulduğu ülkede vermeyi hedefleyen bir proje var. Proje için Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Çin, Hindistan, Suudi Arabistan’ın da bulunduğu 13 ülke seçilmiş. Her yıl bir grup Amerikalı üniversite ve yüksek lisans öğrencisi dili, anadilinin konuşulduğu […]

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür Dairesi tarafından Kritik Diller Bursa adıyla yürütülen ve dil eğitimini ana dilinin konuşulduğu ülkede vermeyi hedefleyen bir proje var.

Proje için Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Çin, Hindistan, Suudi Arabistan’ın da bulunduğu 13 ülke seçilmiş. Her yıl bir grup Amerikalı üniversite ve yüksek lisans öğrencisi dili, anadilinin konuşulduğu yerde öğrenmek üzere bu ülkelere gidiyorlar.

Türkiye’de Tömer’le yürütülen projede öğrenciler dersini aldıkları Türkçe’yi ailelerin yanlarında geliştirirken, Türk aile yaşamını da gözlemliyorlar.

Ayrıca…

Sosyal ve kültürel çevre gezileri yapıyorlar, Türk gelenekleri ve kültürü ile ilgili yetenek isteyen uğraşlarla ilgileniyorlar.

Örneğin…

Ders saatleri dışında yemek kursuna katılıyorlar, çini boyama dersi alıyorlar. Hatta aralarında Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı’nın Türk Sanat Müziği çalışmalarına katılanlar oldu.

Yıllardır…

Tömer denildiğinde aklımıza gelen ilk isim olan Bursa Şubesi Müdür Yardımcısı Mesut Ege Demirtaş ilk kez geçen yıl grubu getirmiş sohbet etmiştik. Aynı programı bu yıl da tekrarladık.

Mesut Ege’nin organizasyonuyla, Türkçe öğrenmek için Bursa’ya gelen bir grup Amerikalı genci Olay’da ağırladık.

Gazeteyi, televizyonu, radyoyu, interneti, dergiyi, kısacası Olay Medya’yı gezdirdik. En çok da Olay’ın kütüphanesinden etkilendiler.

Sohbetimizde…

Türkiye’de bugünlerde yaşanan terör olayları ile Suriye ve Irak’a yapılan askeri operasyonları konuştuk. “Terör her yerde var. Türkiye ise çok önemli bir ülke” dediler.

Doğal olarak…

Aileleri merak edip arıyorlarmış. Boston’dan gelen Erin kaygılara karşı Bursa’da güvenli olduklarını anlatırken “Benim yaşadığım şehirden bile daha iyi ve güvenli” dedi.

Sohbetin başlangıcında Bursa gözlemlerini öğrenmek için sorduklarımıza anlaşılır Türkçeyle cevaplar verdiler. Sonra da onlar sormaya başladılar.

Gerçi…

O sırada açık olan televizyonda gördükleri Türk siyasetçilerin isimlerini söyleyerek tanıdıklarını belli ettiler, ama yine de siyaseti sordular, neler olduğunu öğrenmek istediler.

Bursa’yı öğrenmek istediler, kentin yakın geçmişini sordular. Bursa’daki yerel medyanın gelişimi de ilgi alanları içindeydi.

Daha çok da…

Yayın anlayışı ve basın özgürlüğü üzerine sorular yönelttiler.

En çok merak ettikleriyle, “Türkiye’de ve Bursa’da basın özgür mü? Her şeyi yazabiliyor mu?” sorusu oldu.

 

Türkçe için Amerika’da rekor başvuru

 

2006 yılında başlayan ve 13 ülkede sürdürülen bir program var: Kritik Diller Bursu.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Kültür Dairesi tarafından yürütülen programla her yıl 40 üniversite ve yüksek lisans öğrencisi 8 haftalık programla Türkçe öğrenmek için Türkiye’ye geliyor. 20 öğrenci Bursa’da, 20 öğrenci ise Ankara’da Türkçe öğreniyor.

Türkçe öğrenmek için her yıl Amerika’da 100’e yakın başvuru oluyormuş. Bu yıl 504 başvuruyla rekor kırılmış. 40 genç bu yıl 504 başvuru arasından seçilmiş.

 

Amerikalı gençleri korkutan patlama

 

Olay Medya’yı ziyaret eden Amerikalı üniversite öğrencisi gençler Bursa’yı güvenilir bulsalar da dün küçük bir kriz yaşandı.

Tömer Bursa Şubesi Müdür Yardımcısı Mesut Ege Demirtaş 14 kişilik grup geleceğini söylemişti. Fakat dün öğle saatlerinde Atatürk Caddesi’nde doğalgaz borusu patlaması, Bursaray Osmangazi İstasyonu’nda bomba şüphesi, yoldan itfaiye ve ambulansların geçmesi bazı öğrencileri tedirgin etmiş.

Metronun çalışmayacağı korkusuyla bir an önce kaldıkları evlere dönmeyi tercih etmişler. Onun için de 8 genç gelebildi.

 

Kulisler merakta: AK Parti’deki operasyon devam eder mi?

 

Gelişmeyi bu sütunlarda dün duyurduk. Sedat Yalçın’ın Büyükşehir Aday Adayı olmak için istifa etmesiyle AK Parti İl Başkanı olarak atanan Cemalettin Torun’un yönetiminde Necati Polat da yer aldı.

Hatta…

Sosyal İşler Başkanı olarak İl Divanı’na girdi. Süreç içinde yönetimin etkili ismi olmayı başaran Polat, kongre sonrası Torun yönetiminin en güçlü ismi haline geldi.

Ne var ki…

Dün aktardığımız gibi, “Zaman zaman görev değişikliği olabiliyor, takdir hakkımızı böyle kullandık” diyen AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun pazartesi akşamı Necati Polat’ı görevden aldı, yerine de Muharrem Durmuş’u getirdi.

İşte…

Bu gelişmeyi aktardığımız dünkü yazımızdan sonra AK Parti kulislerinin çok hareketlendiğini gördük.

Öncelikle…

Torun’un kararı nokta operasyon mu, arkası var mı?” diye merak edenlerin sayısının hayli fazla olduğunu söylemek gerekiyor.

İkincisi…

Kurultaya gidilirken bu operasyonun amacı ne olabilir?”

Anlayamadık ve bağlantı kuramadık, ama bir şey daha soruyorlar:

İl yönetiminde paralelle mücadelede en öndeki isim Necati Polat’tı. Ne oldu da böyle oldu?”

 

İsmail Fakı mezarı başında anıldı

 

Bursa’yı şifa dağıtan doktordu. Dr. İsmil Fakı en verimli çağında ve genç sayılabilecek bir yaşta yaşama veda etti. Ancak, ölümünün ikinci yılında dostları unutmadı ve mezarı başında Kur’an-ı Kerim okuyarak andılar.

Anmaya katılanlar arasında MHP Bursa Milletvekili Tevfik Topçu da vardı. Sevilmek ve unutulmamak böyle bir şey olsa gerek.

 

 

 

Erdoğan İzmirli unutulmadı

 

Merinos Stadı toprak döneminde amatörlerin Wembley’i bilinirdi. Futbolcu tarlası gibi olan o sahayı ayakta tutansa, Kör Erdoğan olarak tanınan Erdoğan İzmirli’ydi

Ölümünün 11. yılında dostlarının Erdoğan İzmirli’yi unutmadıklarını ve mezarı başında anılarıyla andıklarını sosyal medya paylaşımlarından gördük. Bu tür vefalar çok önemli.