Olay Gazetesi Bursa

Bölge bölge Bursa’nın pandemi raporu: Hızlı çıktık, hızlı indik!

Cuma akşamı… İftar öncesi İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı ile sohbet ederken, gündem doğal olarak koronavirüs önlemleri ve salgının Bursa’daki yansımaları üzerine yoğunlaştı. Açıkçası… Son görüşmeden bu yana Dr. Kaşıkcı’nın konuşmalarına, mücadelede elde edilen başarı ve bunun sonucunda artan umut yansıyordu. Buna karşın… Öncelikle bir doktor ve sağlık yöneticisi olarak da salgınla sonuna […]

Cuma akşamı… İftar öncesi İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı ile sohbet ederken, gündem doğal olarak koronavirüs önlemleri ve salgının Bursa’daki yansımaları üzerine yoğunlaştı.

Açıkçası…

Son görüşmeden bu yana Dr. Kaşıkcı’nın konuşmalarına, mücadelede elde edilen başarı ve bunun sonucunda artan umut yansıyordu.

Buna karşın…

Öncelikle bir doktor ve sağlık yöneticisi olarak da salgınla sonuna kadar mücadele ve bu yönde alınan önlemlerin sonuna kadar uygulanmasıyla virüs sıfırlanmadan rahat bir nefes almama kararlılığı da hissediliyordu.

Nitekim…

Bugün itibariyle Bursa’nın koronavirüs değerlendirmesini şöyle yaptı:

“Covid-19 salgınının Bursa’daki yansımaları olarak vaka sayılarımız il genelinde ciddi oranda düşmüş vaziyette. Salgına ilişkin grafiklerimiz Bursa için gayet güzel. Bu da memnuniyet verici.”

Şunun altını çizdi:

“Bursa’da hızlı çıktık, ama aynı hızla da inişe geçtik.”

Bu noktada…

Bir an durdu ve “Fakat gevşememek lazım” dedi, sonra da şunu aktardı:

“Birkaç gündür şehrin değişik bölgelerini geziyor, ziyaretler yapıyorum. Örneğin perşembe günü Gürsu’daydım. Maalesef bankaların önünde insanlar kalabalık gruplar halindeydi.”

Gözlemi şu:

“Maske takma oranı yüzde 50’lerde. Fakat maalesef sosyal mesafeye uymuyorlar. Oysa hiçbir şey bitmiş değil, tehlike henüz geçmiş değil. Tedbirlere aynen uymaya devam etmeliyiz.”

Ardından…

Bursa için pandemi raporu özelliğinde değerlendirme yaptı:

“Covid-19 salgınında en çok vaka görülen bölgeler olarak Birkaç sıkıntılı ilçemiz var. Örneğin Yıldırım ve Gürsu bu sıkıntılı ilçeler. Orhangazi bir ara sıkıntılıydı, ama toparlandı.”

Salgının hızla arttığı sıkıntılı ilçelerde sanayi ile birlikte sosyal yapının da çok etkili olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Kaşıkcı, diğer ilçelerde kritik bir durum olmadığını söyledi ve şunu da ekledi:

“Salgının ilk günlerinde şehirden gidenlerin virüs taşıma ihtimalleri nedeniyle dağ köylerinde yaşayan yaşlı vatandaşlar için riskli bir durum söz konusuydu. Korkulan olmadı, dağ köylerinde de iyiyiz.”

 

Nilüfer-Yıldırım arasında yarı yarıya fark var

 

İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı bölgesel değerlendirmeyle ilçeler arasında oranlama yaptı.

Dedi ki:

“Nilüfer’de Yıldırım’ın yarısı kadar vaka var. Bunda, Nilüfer’deki aile ve apartman yapısı çok etkili. Nilüfer’de bir evde oturan sayısı daha az olduğu için daha az bulaş oluyor.”

Devam etti:

“Gürsu ile Harmancık veya Büyükorhan’ı karşılaştırırsak, 10 bin kişide 1 vaka olan dağ ilçelerinde yedide birdeyiz. Keles, Harmancık, Büyükorhan aynı zamanda Yıldırım’ın yedide biri orandalar.”

 

İl Sağlık Müdürü uyardı: İran gibi olmak istemiyorsak gevşemeyelim

 

Şu bir gerçek… İşi bozulmuş, işsiz kalmış, işyeri kapanmış insanları 2.5 ay evde tutmak hiç kolay değil. O bakımdan, günlük yaşamın sürmesi için normalleşme elbette gelecek.

Fakat, soru şu:

Normalleşme programları kademe kademe açıklansa da, toplum adeta baraj kapakları açılmış gibi her yeri doldurdu. Bu ne kadar sağlıklı?

Soru üzerine…

İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı önce “Fazlaca hızlı normale döndük. Bu da çok olumsuz sonuçlar getirebilir” dedi ve şunu söyledi:

“Diğer ülkeleri takip ediyorum. Örneğin İran’da ikinci atak başladı. Muhtemel gevşeme orada da var.”

Şunun altını çizdi:

“İran şubat sonu-mart başı başladı. 7 Nisan’da pik yaptılar ve düşüşe geçti. Günlük vaka sayıları binin altına düşmüştü, tekrar 2 bin bandına çıktılar.”

Ardından…

“İnşallah olmaz, ama eğer bu gevşemeyle gidersek bizde de yükselir” dedi ve şu uyarıyı yaptı:

“İran gibi olmak istemiyorsak lütfen gevşemeyelim.”

 

Vaka ve aciller düştü, hastaneler normalleşiyor

 

Kalabalık aile apartmanlarında virüsün hızlı yayıldığına dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, bu nedenle Gürsu’da bazı apartmanların karantinaya alındığını söyledi.

Bursa için de şu bilgileri verdi:

“Genel anlamda Türkiye’de ciddi bir düşüş var. Bursa’da da vaka sayıları ve acile başvurular ciddi oranlarda düştü.”

Şunu da ekledi:

“1-15 Haziran döneminden itibaren hastanelerimizde hizmet verme anlamında normalleşmeye doğru gidiyoruz. Polikliniklerimizde randevular da başlayacak.”

 


Bursa’da üretilecek ‘sürücüsüz otobüs’ için ilk sipariş Romanya’dan

 

Son dönemde… Bursa’da kurulu bulunan ve ürettiği otobüsler başta İtalya’nın başkenti Roma olmak üzere Avrupa’nın pek çok kentinde yolcu taşıyan Karsan elektrikli otobüs üretiminde önemli başarılara imza atıyor.

Şimdi bu başarıya yeni bir adım ekleniyor.

Genelde 24 saat çalışan sürücüsüz araçlar olarak adlandırılan otonom teknolojisini Karsan otobüsler için de uyguladı.

Hatta…

Henüz üretim bandından inmeden ilk sürücüsüz elektrikli otobüs siparişi Romanya’dan geldi. Aynı zamanda Avrupa’nın ilk otonom siparişi olan Otonom Atak Electric otobüsleri Romanya’nın Ploeşti kentindeki Endüstri Parkı içinde kullanılacak.

Gerçi…

İlk sipariş 1 otobüs olarak verildi, ama teslimattan ve kullanımdan sonra yeni siparişlerin gelmesi bekleniyor.

Böylece…

Elektrikli otomobil hazırlıklarının devam ettiği bir süreçte Bursa otomotiv teknolojisi elektrikli ve sürücüsüz otobüs üretimiyle farklı bir boyuta geçecek.


Yıldönümünde ‘şampiyonluk’ yayını

 

Bursaspor 16 Mayıs 2010’da Süper Lig şampiyonluğuna ulaştığında futbolda Anadolu devrimi gerçekleştirdi. 10 yıl sonra bugün yeniden ait olduğu Süper Lig’e dönebilmek için gün sayan Bursaspor’un başarısı elbette unutulmayacak.

Nitekim…

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar şampiyonluğun yıldönümünde Şampiyon Bursaspor’un  teknik direktörü olan Ertuğrul Sağlam’la instagram üzerinden canlı yayın gerçekleştirdi. Şampiyonluk anılarının canlandığı yayın büyük ilgi gördü.