Olay Gazetesi Bursa

Bursa’nın karar zamanı: İnsan için mi, araç için mi akıllı şehir?

Ne zaman… Bursa’nın ulaşım ve trafik sorunuyla ilgili konuları açsak, Yol ve Ulaşım Uzmanı olarak görüşlerini önemsediğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Tözün Bingöl şunu söyler: “Bir yanlış yapılıyor… Kentin ulaşım politikaları görüşülürken tıkanan trafik öne çıkıyor ve araçlara göre çözüm aranıyor. Oysa araç değil, insan odaklı planlama yapılmalı.” Kabul etmek gerekir ki… Avrupa ve dünyanın […]

Ne zaman… Bursa’nın ulaşım ve trafik sorunuyla ilgili konuları açsak, Yol ve Ulaşım Uzmanı olarak görüşlerini önemsediğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Tözün Bingöl şunu söyler:

“Bir yanlış yapılıyor… Kentin ulaşım politikaları görüşülürken tıkanan trafik öne çıkıyor ve araçlara göre çözüm aranıyor. Oysa araç değil, insan odaklı planlama yapılmalı.”

Kabul etmek gerekir ki…

Avrupa ve dünyanın önemli kentlerinde ulaşım planı araçlara göre yapılmıyor. Aksine, araçların kent merkezlerine girmemeleri ve yayalaştırılmış bölgeler gibi kararlar alınıyor.

İşte…

Bu konu şimdilerde Bursa’nın da hedefinde olan Akıllı Şehirler uygulamasının temel mantığını oluşturuyor.

Gerçi…

Akıllı şehirler denince akla teknolojinin kolaylaştırdığı günlük yaşam geliyor, ama insan boyutu daha önemli.

Nitekim…

Bursa 2023 Hareketi ve ÜNİTİMSAH olarak bilinen Üniversiteli Timsahlar gibi grupların kurucusu, Bursa denilince her şeyi kenara bırakan Makine Mühendisi Aybars Yılmaz çok önemsediği akıllı şehirler konusunda kılavuz olacak bir çalışma yaptı.

BTSO Bilişim Komitesi üyeleri İdris Doğrul ve Nesrin Erdem ile bir araya gelip akıllı şehirlerin insan boyutunu konuştu. Ortaya da çok özel bir rapor çıktı.

Geniş olarak önümüzdeki günlerde aktaracağımız değerlendirmede, kent gündeminin ilk sırasından düşmeyen trafik ve ulaşım için şu soruluyor:

“Şehirlerimizi araçlarla daha rahat ulaşıma mı hazırlamalıyız, yoksa araçlara ihtiyacın azaldığı, sosyal iletişim ve etkileşimin çoğaldığı şekilde mi hazırlamalıyız?”

Gördüğümüz o ki…

Önümüzdeki yeni fırsat olan akıllı şehir uygulamalarında şehir yaşamında insanın öne çıktığı bir dönem geliyor, önceliği araçlar gören anlayış değişiyor.

Çünkü…

Araçlara göre çözümler kısa vadede etkili olsalar da uzun vadede yeni projeleri gerekli hale getiriyor.

Bu da, Bursa için karar zamanı demek.

 

Kritik soru: Şehrin çocukları ne bekliyor?

Gelecekte… Nasıl bir Bursa için kafa yoran, Bursa’ya roman yazan Aybars Yılmaz’ın BTSO Bilişim Komitesi üyeleri İdris Doğrul ve Nesrin Erdem’le yaptıkları akıllı şehir değerlendirmesinde dikkat çeken bir bölüm daha var:

“Toplum kesitleri iyi analiz edilmeli, beklentiler kaynağından temin edilmeli. Örneğin, şehir çocukları ne bekliyor? Ailelerin başlıca çözülmesini bekledikleri problem nedir?”

 

Bursa sanayisinde bir döneme damga vuran Muammer Ağım vefat etti

Onu… Gülen yüzü, sakin bakışıyla anımsıyoruz. 1968 yılında Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde Bisaş İplik’i kurarak başladığı iş yaşamında Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik santralı olan BİS Enerji’de Cavit Çağlar’la ortak oldu.

Ayrıca…

Kuşadası’ndaki 5 yıldızlı Onur Otel’le turizme, Gemlik Körfezi’nin ilk özel sektör limanı Gemport’la da taşımacılık sektörlerine girdi.

Yine…

İstanbul Levent’teki Metrocity Alışveriş Merkezi’ni 2000’li yıllarda açtı. Türkmenistan’da da enerji, AVM, gayrimenkul ve tekstil yatırımları yaptı.

Bursa’ya ailesi adına çok sayıda okul armağan etti, Gemlik’e Devlet Hastanesi yaptı.

Bursa sanayisine damga vuran isimlerden Muammer Ağım, bir süredir tedavi görüyordu, ama pazartesi günü 93 yaşında yaşama gözlerini yumdu. Cenazesi de salı günü İstanbul’da toprağa verildi.

 

Eski Bakanların Meclis buluşması

2011 yılında… Seçimi AK Parti kazanınca, Başbakanlık görevini alan Recep Tayyip Erdoğan 61. hükümeti kurdu. O hükümette Gençlik ve Spor Bakanı olarak genç milletvekili Suat Kılıç yer aldı.

2016 yılında Başbakan olarak Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. hükümette ise Başbakan Yardımcısı makamında Hakan Çavuşoğlu vardı.

İki eski Bakan, dün Meclis’te bir araya geldiklerinde gündemleri siyaset oldu.

 

Cumhurbaşkanı’na, Yenişehir’i de geliştirecek İnegöl 3. OSB’yi anlattı

TBMM’de… AK Parti Grup Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretçileri arasında Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel vardı.

Daha önce…

İnegöl 2. OSB olarak adlandırılan İnegöl Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ikinci etabının genişletilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan söz alan Gürel, bu kez gündeme “Yenişehir’i de geliştirmesi” beklenen İnegöl 3. OSB’yi getirdi.

Daha doğrusu…

İnegöl 3. OSB’nin kurulması için Erdoğan’dan istekte bulundu.

Yanı sıra…

Türk ürünlerine ambargo nedeniyle Suudi Arabistan’a ihracatta yaşanan sıkıntıları ve işadamlarının beklentilerini de doğrudan iletti.

AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel görüşme sonrası Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’la bir araya geldi ve Yenişehir’e katkısı olacak İnegöl 3. OSB için ısrar etti.

 

Kılıçdaroğlu’na yaptığı çalışmaları götürdü

Fotoğrafta… CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu koltuğunda oturuyor. Sağındaki kanepede CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ile Mudanya Belediye Başkanı Türkyılmaz var.

Türkyılmaz ve Karaca’nın gülüşleri görüntüye yansıyor, fakat Kılıçdaroğlu’nun duruşunda eski fotoğraflardaki sıcaklık yok.

Bunu görünce…

“Acaba Bursa CHP’deki iddiaları mı görüştüler?” diye düşündük. Öğrendik ki, Türkyılmaz çalışmalarını dosyayla sunmuş.